Бившата извънградска къща на Йосиф Сталин, по-скоро имение, ще бъде продадено до края на годината, пише "Ведомости". През четвъртото тримесечие на 2023 г. "Дом.РФ" предвижда да проведе търг за продажба на имението "Липки", намиращо се в района Митищи в Подмосковието, което преди това е било извънградска къща (вила) на Йосиф Сталин.

Имението по-конкретно се намира в селището Вешки близо до Околовръстния път на Москва. Общата площ на сградите на територията на комплекса е около 4000 квадратни метра, имението включва и парцел от 38,4 хектара.

Първоначалната цена която ще бъде обявена при продажбата на търг на имота още не е определена, казва представител на "Дом.РФ". Обаче "Ведомости" пише, на основата на мнението на експерти по недвижими имоти, че имението се оценява на 400-500 милиона рубли (около 5-6 млн. долара).

Представителят на държавната компания казва също, че имението е прехвърлено под управлението на "Дом.РФ" с решение на правителствената Комисия за развитие на жилищното строителство.

Каква е цената на най-скъпия нов жилищен имот в топ елитния руски курорт Сочи

Каква е цената на най-скъпия нов жилищен имот в топ елитния руски курорт Сочи

Сега в Сочи се продават общо 477 частни къщи, построени не по-рано от началото на 2022 година - колко е кв. метър площ

Имението "Липки" е построено през XIX век. Неговият първи собственик е бил търговецът и кмет на Москва Александър Алексеев, който построява къща на територията на имението и засажда липов парк.

След Октомврийската революция комплексът е национализиран, като отначало в него се помещава училище-интернат.

Къде в Русия са най-скъпи елитните жилищни имоти - не е в Москва

Къде в Русия са най-скъпи елитните жилищни имоти - не е в Москва

Цената на квадратен метър е в пъти по-висока от тази в София

Сталин се настанява в това имение през 1932 г., след смъртта на съпругата си Надежда. Той живее в "Липки" две години, след което се премества във вила в Кунцево.

След смъртта на Сталин имението "Липки" се използва от високопоставени държавни служители.

От 1989 г. в комплекса се помещава извънградски рехабилитационен център за деца с тежки заболявания. А от 2004 г. комплексът е затворен за реконструкция.

Как да си изберете извънградска къща

Как да си изберете извънградска къща

Най-важното, на което да обърнете внимание когато купувате вила