Средната цена на квадратен метър нови сгради елитно строителство в Сочи е 548 хиляди рубли (около 7300 долара по сегашния курс). Това съобщиха за "Известия" анализатори от bnMAP.pro. Оказва се, че този руски курортен град, поне към момента, е населеното място в Русия с най-скъпо елитно строителство, като изпреварва по този показател Москва и Санкт Петербург.

В Москва средно претеглената цена на квадратен метър ново строителство в хубав квартал през февруари 2023 г. възлиза на "едва" 317,1 хиляди рубли (около 4240 долара по сегашния курс), по данни на Metrium.

"Поради значителното увеличение на вътрешния туризъм през изминалата година, много от руските граждани започнаха да се вглеждат по-внимателно в морските градове за покупка на имот - отчасти като инвестиция с цел отдаване под наем, отчасти като опция за собствено жилище.

Край кои руски мегаполиси има най-голямо търсене на имоти - "водачът" е изненадващ

Край кои руски мегаполиси има най-голямо търсене на имоти - "водачът" е изненадващ

Интересът към вили край Москва и Санкт Петербург към момента не е голям

Проучихме трите най-популярни дестинации за туризъм в страната с различен климат, културно-исторически особености и достъпни за полети със самолет", казва Ирина Доброхотова, управляващ партньор в Dombook. Проучването включва градовете Санкт Петербург, Сочи и Калининград.

По данни на анализаторите, най-много нови сгради, по отношение на броя на парцели за строеж и броя на новите жилища, се намират в Санкт Петербург.В града има голям поток от купувачи от други региони на страната.

В момента в Санкт Петербург се предлагат за продажба 268 нови елитни жилищни сгради и комплекси, в които се предлагат общо над 46 хил. жилища (апартаменти за продажба и под наем).

През изминалата година, обемът на предлагането на парцели в Северната столица на Русия се е увеличил с 49%.

Отбелязва се, че средната цена на квадратен метър в новите сгради в Санкт Петербург е 251 хиляди рубли (около 3350 долара по сегашния курс).

По информация на експерти от областта на недвижимите имоти, към момента в Сочи се продават около 66 нови сгради и комплекси (8688 лота), а в Калининград - 105 проекта (9913 лота).

В Калининград средната цена на 1 квадратен метър ново елитно жилище е 125,7 хиляди рубли (около 1680 долара по сегашния курс), уточняват експерти.

"Най-високата средна цена на квадратен метър за жилища в нови сгради е регистрирана в Сочи, където тази цифра е 548 032 рубли, което е повече от два пъти над средното за Санкт Петербург и четири пъти повече, отколкото в Калининград", обясняват анализаторите. И разбира се, става въпрос за като цяло елитни жилища.

Пояснява се, че високите цени в Сочи се дължат на сравнително малката площ на града, мораториума върху презастрояването, добрия климат, както и наличието на директни самолетни полети.

Най-скъпите жилищни имоти в Русия, които се продават

Най-скъпите жилищни имоти в Русия, които се продават

Супер луксозните имоти се намират около и в Москва

Малко по-рано, от "Авито Недвижимости" коментират за "Известия", че през март обемът на офертите на студия на руския първичен пазар на недвижими имоти се е увеличил с 19,4% на месечна база, а спрямо година по-рано, броят на офертите е нараснал с 64%.

А от застрахователната компания "Росгосстрах" обясняват за "Известия" на основата на свое проучване, за какви апартаменти мечтаят руснаците.

Около половината от анкетираните (48%) искат имот в луксозен жилищен комплекс, 28% - в качествена нова сграда и 10% - в историческа сграда.

За закупуване на идеалното жилище, 22% от анкетираните руснаци са готови да похарчат от 5 милиона до 10 милиона рубли, 21% - от 3 милиона до 5 милиона рубли, 14% - от 10 милиона до 15 милиона рубли (приблизително от 140 хил. долара до 200 хил. долара по сегашния курс).

Как да си изберете извънградска къща

Как да си изберете извънградска къща

Най-важното, на което да обърнете внимание когато купувате вила