Делът на търсенето на имоти в близост до градовете в Русия като цяло в началото на 2023 г. се е увеличил с 3,2% спрямо същия период на миналата година. Това съобщиха на "Известия" експерти от федералната компания "Етажи".

Анализаторите на компанията са съставили рейтинг на големите градове в Русия, където има най-голям интерес към закупуването на имоти (вили).

Изненадващо, Новосибирск е на първо място - тук в първите дни на 2023 г., 40% от всички потенциални купувачи са се интересували от закупуване на недвижими имоти около града, като през същия период на миналата година делът на тези купувачи е бил 30%.

Новосибирск е най-големият град в Сибир с население от близо 1,9 милиона жители. От големите градове в Русия той е с най-ниски зимни температури, падащи понякога до минус 40 градуса, а рекордът е минус 51 градуса. Той е и един от скъпите за живеене градове в страната.

На второ място е Воронеж, където 31% от купувачите се интересуват от закупуване на недвижими имоти около града. Спрямо същия период на миналата година делът на тези купувачи нараства с 9,4%. Градът се намира в централна Русия, населението му е над 1 милион жители.

На трето място е Краснодар - с 28,7% интерес към посочените имоти, т.е. колкото миналата година по същото време. Намира се в Южна Русия, с население близо до 1 милион жители.

На четвърто място е Ростов на Дон (27,4%, увеличението на дела спрямо същия период на миналата година е 8,7%), а на пето място е Омск (25%, нарастването спрямо предходната година е 2,8%). Ростов на Дон е най-големият град в Югозападна Русия, с много забележителности.

Също така в челната десетка сред големите градове на Русия по отношение на дела на интереса към недвижими имоти в близост до града са: Самара (20%), Уфа (18,3%), Екатеринбург (17,1%), Красноярск (16,1%) и Казан (15,2%).

Интересът към вили край двата най-големи града в страната към момента не е голям. В Москва делът на интересуващите се от тези имоти е 9,5%, а в Санкт Петербург - 14,4%.

Експертите коментират, че "търсенето на земя започва да расте". Основната причина са по-достъпните цени на строителните материали през зимата, отколкото в разгара на строителния сезон. Много купувачи искат да спестят разходи за строителство. Затова те купуват земя сега и започват да купуват материали за бъдещото строителство. Като цяло прогнозата е, че "в краткосрочен план търсенето на крайградски недвижими имоти в Русия ще продължи да расте".

Най-добрата офис сграда в света за 2022 година се намира в ... Москва

Най-добрата офис сграда в света за 2022 година се намира в ... Москва

Защо международните експерти от IPA в Лондон дадоха приза на офис комплекса Comcity