През 2022 г. за най-добрата офис сграда в света беше призната Comcity, разположена в Югозападната част на Москва. Това решение взе журито на конкурса International Property Awards (IPA), тоест "Международни награди за недвижими имоти". Всяка година IPA избира най-интересните, напредничави и технологични проекти в различни сектори на недвижимите имоти. Организаторите на конкурса първо определят победителите по категории сгради на всеки континент поотделно, а след това избират най-добрите сред тези победители в световен мащаб.

През 2022 г. Comcity спечели европейската номинация, а след това, вече със статута на най-добрата офис сграда в Европа, получи Главната награда на церемонията на IPA в Лондон. Наградата беше връчена на инвеститора на офис комплекса, PPF Real Estate Russia. Нека разберем защо международните експерти от International Property Awards определиха Comcity за най-добрия офис комплекс в света, пише РБК.

Концепция и архитектура

Отправна точка за оценката на журито стана концепцията на проекта. На първо място, IPA оценява компонента за развитие - и тук Comcity впечатли с интегриран подход към развитието на територията. Експертите отбелязаха местоположението на офис парка в Югозападната част на Москва, между метростанция "Румянцево" и Говоровската гора, което осигурява на жителите чист въздух.

"Comcity се оказа, че е един от най-големите проекти в света за комплексно усвояване на терени", се казва в книгата World"s Best 2021-2022 ("Най-добрите в света"), в която International Property Awards обяснява своя избор на победители. "На мястото от 45 хектара пустееща земя израсна нова градска зона - истински град в града. Comcity е предоставил на жителите си място сред природата за живеене и работа.

Проектът включва офиси, търговска зона, луксозен хотел, жилищна зона, училище, детска градина и огромна озеленена територия, пълна с дървета, храсти и изкуствени езерца. Реализацията на проекта е започнала през 2012 г., а сега виждаме колко точно и компетентно е проектирана цялата инфраструктура. Сега Comcity се фокусира върху създаването на оптимални условия за работа на 17 000 души."

Отделно, IPA отбелязва модерната архитектура, която съчетава функционалност, естествена интеграция в природната среда и възможност всеки обитател да покаже собствената си индивидуалност.

Това решение е сътворено от международното архитектурно бюро Jakub Cigler Architekti. Външният облик на офис комплекса се отличава с панорамно остъкляване и комфортна етажност, което позволява поддържане на ориентиран към хората подход и предпазване на хората от прегрвяне от самата конфигурация на сградите. А на територията на Comcity има озеленен парк с особено уютни вътрешни улички, които ви карат да се чувствате като част от европейски квартал.

Екологичност и наематели

Много интересно е и как работи Comcity отвътре. Модерният дизайн, ефектните разпределения на помещенията, изобилието от светлина и зеленина създават усещане за простор и лична свобода. Този подход беше оценен от много бизнес наематели: сега част от офис помещенията в Comcity са заети от най-голямата телекомуникационна компания в страната, системен интегратор от топ 10 в Русия, няколко големи ИТ играчи, както и компании за бързооборотни стоки.

Всички тези компании определят тенденциите в своите сектори и решението да напуснат центъра на Москва и да отидат в нова зелена зона показа на техните конкуренти какво означава наистина да се грижат за здравето и психическия комфорт на своите служители. В резултат на това, първият етап от офис парка беше зает на 100%, което при условията на икономическа турбуленция не беше напълно очаквано.

Екологичността на Comcity се изразява преди всичко в способността да предоставя най-високо ниво на обслужване, без неразумно разхищение на ресурси. Например в сградата винаги се поддържа комфортен микроклимат - но в същото време Comcity спестява енергия. Фасадите с повишена топлинна ефективност позволяват да се пести топлина през зимата и да се поддържа прохлада през лятото. А подобрената пропускливост на светлина помага да се използва естествената светлина по-дълго през денонощието.

Но най-забележителното от гледна точка на инфраструктурата си остава ландшафтният парк с алпинеум, езерца, беседки и дори шезлонги, където е толкова приятно да се отпуснете на обяд или след края на работния ден.

Именно от такива детайли се състои и "магията" на Comcity, благодарение на която не само международни експерти, но и руската преса научиха за офис парка. Интериорът и територията на Comcity се превърнаха в любимо място за заснемане на телевизионни сюжети. А бизнес издания пишат за нови наематели или сделки, сключени във връзка с помещенията на бизнес центъра.