Швейцария е една от страните в Европа, в която хората имат едни от най-високите доходи. Но при високия стандарт там и разходите за живот са доста по-високи в сравнение с повечето от държавите на Стария континент. И това важи в голяма степен за жилищата.

Всъщност, в Швейцария близо 70% от населението живее под наем за сметка на тези, които имат собствено жилище. Иначе казано 7 на всеки 10 души там са наематели.

Заедно с Германия това е една от държавите, в които най-голям процент от наслението разчитат на наемането на апартамент вместо на това да живеят в собствен имот, показват данните от Statista Global Consumer Survey, изготвено от платформата Statista. В него са включени данни за най-големите икономики в Европа и в света.

Според него в икономика номер 1 на Стария континент това важи за 64 на сто от хората. Малко под половината от хората във Франция, Великобритания и Канада пък са наематели.

На противоположния полюс са държави като Русия и Китай, където повече от 8 от 10 души разполагат със собствено жилище. А под 15 на сто от населението им живее под наем.

Infographic: Rent or Own? Location is Everything | Statista You will find more infographics at Statista

А кои са държавите в Европа, в които на практика всеки е собственик на имот?

България влиза в тази графа, като според данни към 2019 година у нас малко над 84 на сто от хората са имат собствено жилище. Но страната далеч не е тази с най-голям дял на собствениците.

Първенец е една съседка на България - Румъния. Там на практика може да се каже, че всеки е притежава жилище. Данните сочат, че това важи за почти 96 на сто от румънците. Още в Литва, Словакия, Черна гора и Унгария това важи за над 90 на сто от хората.

От друга страна освен Швейцария и Германия, най-малко собственици на жилища има в Австрия и Турция - под 60 на сто, както и още в Дания и Швеция - под 64 на сто.

Statistic: Home ownership rate in selected European countries in 2019, by country  | Statista
Find more statistics at Statista