Конете са приятели на хората и им служат от векове. Независимо от вида си, всеки жребец притежава някои изключителни качества. Освен това, ако сте запалени по конни спортове, вероятно знаете, че някои състезателни коне са на доста висока цена, понякога на баснословни суми. Тук изброяваме имената на някои от тези жребци, които са си спечелили репутацията на най-скъпите в света.Класацията е съставена от Ceoworld magazine.

1. Фусаичи Пегас: цена: 70 милиона долара

Собственик: Фусао Секигучи

Фусаичи Пегас е чистокръвен състезателен кон, който спечели първото място в списъка на най-скъпите коне в света. Жребецът е забележителен с придобиването на общи приходи от кариерата си от над 2 милиона долара и спечелването на около 75 залози в световен мащаб.

2. Шариф (Shareef Dancer): цена: 40 милиона долара

Собственик: Мактум бин Рашид Ал Мактум

Обучен състезателен кон, отгледан в Англия и Америка Шариф има впечатляваща стойност от 40 милиона долара. През цялата си кариера жребецът печели три състезания и е втори в едно, което го прави един от най-успешните състезателни коне в историята.

3. Анихилатор: цена: 19 милиона долара

Собственици: H.D.Woodhouse и M.Sakura

Въпреки че повечето онлайн източници не включват Анихилатор сред най-скъпите коне в света, интересният факт е, че този кон е донесъл около 19 милиона долара. През цялата си кариера жребецът е печелил парични награди от едва 3000 долара, а за потомството му няма почти никаква информация.

4. Зелената маймуна: цена: 16 милиона долара

Собственик: Сю Мание, Дерек Смит и Майкъл Табор

Този американски чистокръвен състезателен кон е потомък на също скъпи и известни жребци, но никога не успява да оправдае очакванията. Общите приходи на жребеца за цялата състезателна кариера са малко над 10 000 долара. За съжаление, конят трябваше да бъде евтаназиран на 14 години.

5. Palloubet D'Halong: цена: 15 милиона долара

Собственик: Ян Топс

Конят е закупен от международна школа по езда и състезателен отбор по прескачане на препятствия. Заслужава да се отбележи, че е единственият състезател по скок в списъка, мъжкият показа впечатляващо представяне на PSI European Championship. Други постижения на коня включват прескачане на двойни чисти кръгове в други състезания и завършване на второ място в Aachen Rolex Grand Prix.

6. Moorland"s Totilas: цена: 9,5-15 милиона долара

Собственик: Пол Шакълтън, Анн-Катрин Линдхоф

Този холандски кон, наричан Тото е първият жребец, който получава впечатляващ резултат над 90 точки в обездка. Жребецът е известен най-вече с изключителните си движения и способността си да изпълнява с лекота пълни съчетания по обездка.

7. Сиатълската танцьорка: цена: 13,1 милиона долара

Собственик: Ставрос Ниархос, Сю Мание, Робърт Сангстър и Винсент О"Брайън

Това е най-скъпото едногодишно конче, продавано някога на публичен търг на колосалната цена от 13,1 милиона долара. През цялата си кариера Сиатълска танцьорка спечели две състезания и е родила 37 победители в състезания, преди да почине през 2007 г.

8. Мейдан Сити: цена: 11,7 милиона долара

Собственик: Шейх Ахмед Бин Мохамед Ал Мактум

Това чистокръвно едногодишно конче беше закупено на изгодна цена от 11,7 милиона долара. Конят е най-известен с това, че спечели само едно състезание след поредица от опити.

9. Snaafi Dancer: цена: 10,2 милиона долара

Собственик: Мохамед Бин Рашид Ал Мактум (министър-председател на Обединените арабски емирства)

Snaafi Dancer влезе в историята като първото едногодишно конче, продадено за повече от 10 милиона долара. Този чистокръвен състезателен кон никога не се е състезавал и според слуховете е много бавен. Въпреки забележителното си родословие като син на Northern Dancer, той не успява да отбележи успехи.

10. Джалил: цена: 9,7 милиона долара

Собственик: конюшня Godolphin Stables

Тази американска чистокръвна порода беше закупена през далечната 2005-а за 9,7 милиона долара. Джалал е внук на известния състезателен кон Northern Dancer. Въпреки че се пенсионира през 2011 г., неговите потомци също нямат впечатляващи кариери.