На пазара има изобилие от бизнес литература, книга личностно развитие, вдъхновение. Буквално отвсякъде ни заливат с всевъзможни литературни предложения, които обещават да отключат нашия потенциал за стартиране на бизнес, за да станете лидер и т.н.

Но има някои вечни класики, с които едва ли ще сгрешите. Newtraderu прави класация за топ 10 на най-"успешните" книги на всички времена.

 1. "Мисли и забогатявай" от Наполеон Хил
 2. "Как да печелим приятели и да влияем на другите" от Дейл Карнеги
 3. "7-те навика на високоефективните хора" от Стивън Кови
 4. "Силата на настоящето" от Екхарт Толе
 5. "Богат татко, беден татко" от Робърт Кийосаки
 6. "Четирите споразумения" от Дон Мигел Руис
 7. "Изключителните: Историята на успеха" от Малкълм Гладуел
 8. "Единственото нещо" от Гари Келър и Джей Папасан
 9. "Атомни навици" от Джеймс Клиър
 10. "Силата на страстта и постоянството" от Анджела Дъкуърт

 1. "Мисли и забогатявай" 

Публикуван за първи път през 1937 г., "Мисли и забогатявай" остава вечна класика. Авторът прекарва повече от 20 години в интервюиране на успешни личности. Въз основа на тези интервюта Хил извежда 13 принципа, които водят до успех. Тази книга се е продала в над 100 милиона копия по целия свят, вдъхновявайки поколения читатели да променят живота си чрез силата на позитивното мислене и поставянето на цели.

2. "Как да спечелим приятели и да повлияем на хората"

"Как да печелим приятели и да влияем на хората" на Дейл Карнеги е публикувана през 1936 г. Смята се за класическа книга за самопомощ. Тя предлага практически съвети за подобряване на уменията ви за общуване, има съвети за изграждане на доверие и разбирателство с другите и в крайна сметка постигане на успех както в личния, така и в професионалния живот . Има продадени над 30 милиона копия. Тази книга остава задължително четиво за всеки, който иска да подобри комуникационните умения.

3. "7-те навика на високоефективните хора" от Стивън Кови

В тази книга Стивън Кови очертава навиците, които характеризират успешните хора. Книгата насърчава читателите да възприемат тези навици, за да постигнат целите си и да имат по-пълноценен живот. Публикуван за първи път през 1989 г., книгата в продаден в над 25 милиона копия по света.

4. "Силата на настоящето" от Екхарт Толе

Според авторът на четивото фокусирането върху настоящето може да доведе до повишено самосъзнание, продуктивност и успех. Книгата има много голям успех и е продадена в милиони копия по целия свят от публикуването си през 1997 г.

5. "Богат татко Беден татко" от Робърт Кийосаки

Книгата изследва разликите между финансовите навици и начин на мислене на богатите и бедните. Опитът на автора учи читателите на това, колко е важно финансовото образование, инвестирането в активи и развиването на предприемачески умения. От публикуването си през 1997 г. "Богат татко, беден татко" се е продал в милиони копия и продължава да вдъхновява читателите да поемат контрол върху финансите си.

6. "Четирите споразумения" от Дон Мигел Руис

В "Четирите споразумения" Дон Мигел Руис представя кодекс на поведение, основан на древната толтекска мъдрост. Книгата очертава четири принципа, според които да живеете: подбирайте думите си, не приемайте нищо лично, не правете предположения и винаги правете всичко по силите си. Публикувана през 1997 г. "Четирите споразумения" се превърна в международен бестселър, с милиони продадени копия по целия свят.

7."Изключителните: Историята на успеха" от Малкълм Гладуел

В книгата Малкълм Гладуел проследява факторите, които допринасят за високи нива на успех. Той общува с необикновени личности като Бил Гейтс, Бийтълс и професионални спортисти, за да проучи ролята на възможностите, времето, културата и практиката в техните постижения. Книгата оспорва общоприетата мъдрост за таланта и интелигентността. В нея се казва, че успехът е по-сложен от това просто да си надарен или да работиш усилено. След публикуването си през 2008 г. книгата се превърна в бестселър, предизвика много дискусии и вдъхновява читателите да мисля за успеха си по друг начин.

8."Единственото нещо" от Гари Келър и Джей Папасан

Книгата предлага прост, но добър подход за постигане на успех: фокусиране върху една задача. Авторите Гари Келър и Джей Папасан твърдят, че можете да постигнете изключителни резултати, като се концентрирате върху най-важната си цел. В книга има съвети за това как да се справите с разсейването, да подобрите производителността и да развиете фокус върху това, което наистина има значение. Публикуван през 2013 г.книгата се превърна в бестселър и помага на читатели да рационализират живота си и да постигнат мечтите си.

9. "Атомни навици" от Джеймс Клиър

В книгата се дават съвети за изграждане на добри навици, като се фокусираме върху малките и постепенни промени, които с времето могат да доведат до подобрения в личен план. Авторът дава примери от реалния живот, но и научни изследвания, за да оформи ръководство за създаване на полезни навици. Публикувана през 2018-та, книгата се е продала в милиони копия.

10. "Силата на страстта и постоянството" от Анджела Дъкуърт

Книгата изследва една концепция за постигане на успех - съчетание от страст и постоянство. Според психологът Анджела Дъкуърт талантът у интелигентността не са достатъчни, за да ни гарантират, че ще постигнем целите си. "Силата на страстта и постоянството" вдъхновява много читатели да постигат успехи и да се стремят към целите си.