Държавите с най-нисък стандарт на живот се намират в Африка и Близкия Изток, изчисляват от неправителствената организация Social Progress Imperative. Авторите на изследването посочват, че не винаги високия брутен вътрешен продукт (БВП) е гаранция за добри условия за живот в дадена държава.

Като пример те посочват редица страни, в които има достатъчно приходи, но властите в тях отново не успяват да осигурят всичко от първа необходимост за гражданите си заради граждански войни или епидемии.

Ето и кои са седемнадесетте държави с най-нисък стандарт на живот в света:

17. Бряг на слоновата кост – само за последните 14 години страната беше разкъсвана от две последователни граждански войни.

16. Мозамбик – един от основните проблеми там са недостига на вода и липсата на канализация.

15. Камерун – в бившата английска и френска колония е установен авторитарен режим. Освен това държавата има сериозен проблем със замърсяването.

14. Нигерия – въпреки огромните залежи на петрол и това, че Нигерия е двайстата най-голяма икономика в света, социалният програс там е слаб.

13. Мали – западноафриканската страна е разкъсвана от политически борби, военни преврати и безредици, предизвиквани от ислямските бунтовници.

12. Мавритания – според данни на ООН хората там живеят с под 1,25 долара на ден.

11. Мадагаскар – гражданите на югозападния африкански остров също са изключително бедни, като 90% от тях преживяват с по-малко от 2 долара на ден.

10. Либерия – освен двете граждански войни през последните три десетилетия, преди две години страната беше ударена от епидемията от Ебола.

9. Сиера Леоне – през 2014 г. държавата беше сред най-засегнатите от Ебола. Най-големият проблем там обаче е с огромния брой бездомни хора.

8. Етиопия – въпреки че икономиката на Етиопия се възстановява след гражданската война и комунистическия режим през 70-те и 80-те години на миналия век, там достъпа до информация е силно ограничен.

7. Йемен – страната от Близкия Изток е една от най-корумпираните в света. Заедно с това в момента там се водят военни действия.

6. Гвинея – правителството в страната е обвинявано от ООН в основни нарушения на човешките права.

5. Нигер – хората там страдат от остър дефицит на хранителни продукти, както и на питейна вода.

4. Ангола – въпреки че има големи залежи на петрол и на минерали, държавата не успява да осигури работа и кариерно развитие на гражданите си.

3. Чад – в тази част на Африка е живяла една от най-старите цивилизации в света. Днес обаче населението на Чад страда от остра липса на храна и медицински грижи.

2. Афганистан – повечето хора в Афганистан са забравили какво е да живеят в мир.

1. Централноафриканска република – това е държавата с най-нисък стандарт на живот, където населението страда от недостиг на вода, подслон, хранителни продукти и на достъп до образование. Най-лошо е положението обаче с нарушаването на човешките права.