През 2022 г. германската издателска група Klett навършва 125 години от своето създаване. Тази година юбилей има и издателство "Клет България", което отбелязва своята 20-а годишнина на нашия пазар. "Клет България" е най-големият издател на обучителни материали, учебници, учебни помагала в страната. "Клет" е и собственик на иновативната образователна платформа iZZI.

По повод юбилея "Клет България", съвместно с консултантската компания PwC България, изготви и първия в сектора Доклад за социално въздействие от дейността си за последните три години. Резултатите показват внушителния ефект върху българското образование, което "Клет България" оказва.

Докладът показва, че несравнимата инвестиция от над 1,7 млн. лева в социални инициативи променя живота на над 162 000 човека директно и на милиони други индиректно. Само за периода 2019 - 2021 г. "Клет" е осигурила безвъзмездно на учители и ученици над 1 200 000 учебници, учебни тетрадки и помагала, чиято пазарна стойност надвишава 8,5 млн. лв. Обобщените резултати показват, че всяка година издателството дарява средно 8,6% от общия брой продадени учебници на учителите, преподаващи по негови системи, както и на социално уязвими групи ученици - деца без родители, социално слаби ученици, деца с увреждания, деца с нарушения от аутистичния спектър, деца от многодетни семейства и други. Целият доклад е наличен онлайн тук.

В специална поредица от материали money.bg, съвместно с "Клет", ще разкаже за 125-годишната история на Klett, по чиито учебници се обучават 10 млн. ученици по цял свят. Само в България по учебни материали на брандове на "Клет", сред които Анубис, Булвест-2000, Cambridge, PONS, се обучават 314 000 деца годишно.

20 години "Клет" в България: Модерното образование у нас - пътят на образователния иноватор

20 години "Клет" в България: Модерното образование у нас - пътят на образователния иноватор

В България "Клет" присъства чрез 2 самостоятелни компании и 7 собствени бранда

Как започва всичко?

Издателство "Клет България" е част от германската образователна група Klett, чиито корени датират от 1897 г., когато компанията стартира като малка издателска къща. Тогава Ернст Клет (старши) поема управлението на печатарската преса, която вече е работила повече от 50 години. По онова време усилията на Кlett, са съсредоточени върху тази печатница, институт за афиши и малко издателство, специализирано в музикологията.

С поглед към създаването на нови, по-модерни печатни машини, фирмата се премества в нова сграда на Rotebühlstraße 77 в Щутгарт през пролетта на 1900 г., която остава нейно седалище и до днес.

Снимка 596109

Източник: klett-gruppe.de

Седалището на Klett на улица Rotebühlstraße 77 през 1930 г.

Компанията успява да премине големи трудности - екстремната инфлация, последвала Първата световна война в Германия, а повечето от издателските ѝ дейности биват спрени по време на Втората световна война. След края на войната Klett получава лиценз да възобнови своята печатна и издателска дейност.

Снимка 596088

Източник: klett-gruppe.de

Томас Клет, Роланд Клет, Майкъл Клет (отляво надясно), 1977 г.

През 1969 г. Майкъл Клет - най-големият син на Ернст Клет (младши) - става партньор на компанията и член на управителния съвет. По-малкият му брат Томас, се присъединява към него в борда и като партньор през 1973 г. По време на тяхното управление компанията е изправена пред криза свързана със спад в броя на студентите в Германия, което ги кара да разширят бизнеса през 1970-те и 1980-те години чрез придобивания, холдинги и основаване на нови компании. По този начин Klett Group се превръща в корпоративна група, обхващаща разнообразен набор от бизнес области.

От 1990-та година до днес

От 90-те години групата Klett започва да разраства обхвата на дейността си извън Германия, в Швейцария, Австрия, Испания, Полша, Румъния, България, Чехия, Унгария, Словакия, бивша Югославия и Франция.

Днес Klett AG е водещ образователен издател в Европа - оперира на 18 пазара по целия свят чрез своите 80 локални компании, разположени в 17 страни. В групата работят над 8 000 служители, които генерират оборот от над 950 милиона евро всяка година.

Klett Gruppe, заедно с всичките си компании и служители, се стреми да допринесе със собствените си възможности, експертиза и страст, за да укрепи образованието във всички локации, в които оперира - в полза на всеки индивид и обществото като цяло. Богатата палитра издания на Klett обхваща всичко от класическия учебник до модерни интерактивни учебни материали и от специализирана до художествена литература.

Снимка 596089

Източник: klett-gruppe.de

Иновативното образование пристига у нас - създаването на "Клет България"

Групата Klett стъпва в България с компаниите "РААБЕ България" и "Клет България". Издателство "РААБЕ България" е основано през 1996 г., а издателство "Клет България" - през 2002 година. У нас дружеството се управлява от Владимир Колев. През 2004 г. Владимир Колев става управител на "ПОНС България", втората компания на издателска група Klett в България, издател на речници и самоучители с марката PONS. По случай десетата годишнина на компанията, през 2002 г. тя се преименува на "Клет България", приемайки името на групата, към която принадлежи. "Клет България" се налага като водещ издател на материали за чуждоезиково обучение и представител за България на големите европейски издателства Klett, Oxford University Press, Cambridge University Press и Difusion. С придобиването на издателство "Булвест 2000", на издателска къща "Анубис" и на търговската компания "Анубис-Булвест" през 2018 г. "Клет" се превръща във водещ образователен издател, осигуряващ учебни материали за всички - от най-малките, децата в детските градини до най-големите ученици и учащите се възрастни. Лидерската позиция на "Клет" е затвърдена и с придобиването в началото на 2022 г. на обособена част от търговското предприятие на издателство "Изкуства".

Днес "Клет" е едно от най-динамично развиващите се издателства на българския пазар. Издателството осигурява на своите клиенти завършения цикъл на пълно обслужване и предлага широка гама от учебни материали за всеки етап на обучение. Основната му мисия е да допринася за подобряване на българското образование и резултатите го доказват - днес "Клет" има над 130 служители и работи с над 1000 от най-добрите автори и редактори за създаването на съдържанието в учебните материали.

Снимка 596090

Източник: klett-gruppe.de

Неизменна част от дейността на "Клет България" е организирането на множество инициативи в подкрепа на българските учители, ученици и родители. Някои от тях целят да разведрят и разнообразят деня им, а други са с обучителни цел. Сред тях е "Подкрепа в помощ на учителя" - поредица от уебинари и гореща линия, подпомагащи учителите в прехода към онлайн обучение, която достига до почти 5000 учители по време на пандемията. Само за две години издателството реализира 117 уебинара. Друга популярна инициатива е "Дигиталният учител" - инициатива в партньорство със SoftUni за подобряване уменията на учителите за работа с технологии за онлайн преподаване. Програмата зарежда над 3000 учители с практически умения за работа в дигитална среда, при това в труден момент за цялата образователна система. През ноември 2020 г. стартира Е-академия - серия от онлайн уебинари, където известни личности споделят своя опит в подкрепа на личната мотивация, самоусъвършенстване и баланс и така вдъхновяват учителите да развият най-доброто в себе си. Над 2500 участници се включват в убенарите и се срещат със споделените истории на 14 известни личности, сред които доц. д-р Тодор Ялъмов, Георги Господинов, Деси Стоянова, Мира Добрева, Лео Бианки, Мадлен Алгафари, Захари Карабашлиев, Владо Карамазов, Светослав Иванов, Георги Тошев и други.

През последните години издателството полага усилия все повече в посока разработването на дигитални ресурси, за да отговори на съвременните тенденции и очаквания на учители, родители и ученици. Така се ражда платформата iZZI - платформа за електронно обучение с над 50 000 дигитални ресурса, която се ползва от над 200 000 учители, ученици и родители.

Снимка 596091

Източник: klett-gruppe.de