През изминалата 2023 година големи европейски банки продължават да работят в Русия чрез своите подразделения, и то с висока печалба. От тях, седемте най-големи европейски банки по размер на активите в Русия са: Raiffeisen Bank International, UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo и OTP. За 2023 г. те са отчели печалба в Русия, възлизаща общо на около 3 милиарда евро.

Показателят е над три пъти по-висок от този през 2021 г. (преди войната в Украйна), като печалбата частично се формира и от средства, които банките не могат да изтеглят от Русия, съобщават западни медии.

Скокът в рентабилността на посочените 7 банки доведе и до плащания на данъци към бюджета на Русия за общо около 800 милиона евро, което е около 4 пъти повече, спрямо платените 200 милиона евро данъци през 2021 година.

Чуждестранните кредитори са се възползвали не само от по-високите лихви в Русия, но и от международните санкции спрямо руските банки. Подобни мерки лишиха конкурентите им от достъп до международни платежни системи и същевременно увеличиха привлекателността на западните банки за клиентите в страната.

За отбелязване е, че над половината от въпросните 800 милиона евро данъчни плащания на 7-те европейски банки към руския бюджет, идват от австрийската Raiffeisen Bank International (RBI), която има най-голямо присъствие в Русия от чуждестранните кредитори.

Печалбата на RBI от финансовите й операции в Русия се е увеличила повече от три пъти за периода от 2021 г. до 2023 г., до 1,8 милиарда евро за 2023 година. При това реализираната в Русия за миналата година печалба на RBI представлява около половината от общата печалба на австрийската група, в сравнение с дял от около една трета преди военния конфликт в Украйна.

Американските крупни инвестиционни банки Citigroup и JPMorgan Chase също постигнаха печалби от подразделенията си в Русия, макар и по-малки в сравнение с тези на изброените големи европейски банки.

Raiffeisen не бърза да напуска Русия

Raiffeisen не бърза да напуска Русия

Официална Виена защитава оставането на банката в страната