Акциите на Air France-KLM се сринаха с до 14,5 процента в понеделник, след като главният изпълнителен директор на групата заяви, че напуска поста си в разгара на скандал относно възнагражденията на служителите.

Френското правителство заяви, че няма намерение да се намесва, но министърът на икономиката Бруно ле Мер посочи, че спорът "заплашва оцеляването на Air France". Държавата притежава 14,3% от холдинговата компания, но няма да отпусне спасителен пакет, каза още той.

Air France е 17-тата най-голяма авиокомпания в света по брой на обслужени пътници. Включването на KLM през 2004 я прави и една от най-големите в Европа.

Френската авиодилема за $9 милиарда

Френската авиодилема за $9 милиарда

Макрон иска да продаде дял от летищен оператор, но това може да увреди интересите на Air France

В петък превозвачът заяви, че продължаващите вече 13 дни стачки вече ѝ костават около 300 милиона долара. За първото тримесечие компанията отчете загуба от 118 милиона евро, като заяви, че 75 милиона евро от тях са заради стачката.

Синдикалистите вече са насрочили още протести, заради което компанията вече спря и 15% от полетите си в понеделник.

Служителите настояват за 5,1% повишение на заплатите още през 2018 година. Вместо това ръководството им предложи 7% увеличение, но през следващите четири години. 55% от служителите отхвърлиха предложението. Спорът между двете страни започна още през февруари.