Франция се колебае относно плана си да продаде дялове за 9 милиарда долара от две от основните летища в Париж, за да не увреди интересите на Air France-KLM - авиолинията, в която правителството също има значителна инвестиция, пише Bloomberg, цитирайки свои изчници.

Президентът Еманюел Макрон търси начин да намали дяловите си участия, което включва и собственика на летищата Шарл дьо гол и Орли Aeroports de Paris, за да финансира със средствата програма за повишаване на иновациите.

Решение дали акциите на ADP да бъдат продадени все още не е взето. Франция притежава малко над 50% дял от компанията, който се оценява на около 9,4 милиарда долара. Държавата притежава и около 12% от Air France - холдинг, който струва над 700 милиона евро. Авиолинията, която плаща такси, за да използва летищата, започна да намалява разходи, за да повиши конкурентноспособността си пред заплахата от нискотарифните компании.

Шефът на Air France-KLM Жан-Марк Жанаяк предупреди вече за риска от повишаването на таксите, ако държавата реши да продаде дела си в ADP - особено ако двете летища са с отделно управление. Повече от половината от приходите на двете аерогари идват от Air France.

Очаква се през следващата година броят на пътуванията да се повиши и да покачи резултата на индустрията, но Air France се готви и за възможен скок на цените на петрола, докато се опитва да се справи с конкуренцията на нискотарифните компании и авиолиниите от Близкия изток.