Акциите на южнокорейския гигант Samsung Electronics отчетоха ръст по време на ранната търговия в началото на новата седмица, след като в неделя стана ясно, че председателят на компанията Лий Кун-хи е починал.

Книжата се изкачиха с 0,66% по време на търговията в Азия. Тези на дъщерните дружества Samsung C&T, Samsung SDS, Samsung Life Insurance нараснаха със съответно 17,31%, 8,12% и 5,85%, съобщава CNBC.

Вчера от компанията обявиха, че 78-годишният Лий е починал от сърдечен удар, след като той прекара последните 6 години в болница.

Лий Кун-хи е човекът, превърнал Samsung в гигант от световен ранг, както и в технологичен лидер. Той поема ръководството на дружеството през 1987 година след смъртта на баща си Лий Бунг-чул, който е негов основател.

Последният поставя основите на семейната фирма през 1938 година, а Лий Кун-хи влиза в управлението ѝ през 1968 година.

След неговото влизане в болница през 2014 година, начело на гиганта застана синът му Джей И-Лий. Той е най-големият акционер в Samsung C&T и Samsung SDS.

Все още обаче не е ясно дали ще успее да наследи баща си и официално да оглави Samsung заради корупционния скандал, довел до арестуването му преди три години. През септември тази година срещу него беше повдигнато обвинение за участие в счетоводна измама, свързана със сделка на компанията от 2015 година.