Amazon представи първото си електрическо превозно средство и заяви плановете си да има 100 000 в рамките на десетилетие, предаде Business Insider.

Превозните средства са произведени от базираната в Мичиган компания Rivian. Amazon ще опита да внедри първото от тях през 2021 г. От компанията заявиха че превозните средства могат да издържат 241 км. до с едно зареждане.

Шофьорите ще могат да използват интегрирания AI софтуер на Amazon Alexa за достъп до информация за маршрута, трафика и метеорологичните условия, казаха компанията.

Превозните средства имат и външни камери, свързани с дисплей, което дава на водача 360-градусов оглед на превозното средство.

Amazon се стреми да включи в работата си 10 000 от микробусите още през 2022 г. и 100 000 до 2030 г.

Гигантът за електронна търговия проектира и изработи електромобила в партньорство с производителя на електрически превозни средства Rivian. За първи път компаниите обявиха партньорството си през февруари и работят заедно за разработването на други два модела електрически превозни средства.

Съобщението за партньорството през февруари привлече нови инвеститори в Rivian, която събра повече пари от която и да е друга стартъп компания, която не е станала публична.

Електрическите превозни средства са част от ангажиментите относно климата, обещани от Amazon.

През август гигантът поръча 1800 електрически микробуса на Mercedes-Benz за доставки в Европа, които ще излязат на пътя до края на 2020 г.