Изглежда, че поне една - ако не и повече - американски технологични гиганти скоро може да се окажат с пазарна оценка над един трилион долара. В момента начело в Apple. Благодарение на силното търсене на iPhone, компанията вече се оценява на около 910 милиарда долара.

И акциите ѝ трябва да поскъпнат с нови около 10%, за да постигнат целта.

Но дори и Apple да стигне до един трилион долара оценка първа, много скоро може да си има компанията. Alphabet (компанията-майка на Google) има оценка от почти 800 милиарда долара.

Amazon и Microsoft също са съвсем наблизо и пазарната им оценка е над 730 милиарда долара. И тези две компании като че ли имат повече инерция от Apple и Google, чийто акции се покачиха с около шест процента през тази година.

Затова анализаторът Дейниъл Айвс написа в свой доклад, че смята, че Amazon ще достигне заветната цел след между 12 и 18 месеца, след като само от началото на годината акциите ѝ повишиха цената си с 30%, благодарение на AWS и Whole Foods.

Microsoft също се възползва от растежа на облачни си бизнес и увеличи оценката си с 11 процента тази година.

Но може и нито една от тези компании да не е първата, която ще получи оценка от над един трилион долара. Рекордьорът може да се окаже саудитската Aramco, която се надява да излезе на борсата през 2018 година и очаква оценка от между 1,5 и 2 трилиона долара.