"БТВ Медиа Груп" ще трябва да плати глоба от почти 3 милиона лева след решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), според което медийната група е нарушила Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК).

В решението си от регулатора посочват, че производството е било образувано по искане на местните кабелни оператори "Вирджиния-Ер Ен" ЕООД град Бургас; "Вайтъл-И" ЕООД, град Сандански; "Цифрова кабелна телевизия" ООД, град Пловдив и "Кабел Сат-Запад" ООД, град Благоевград срещу "БТВ Медиа Груп" и "Нова Броудкастинг Груп".

Според Комисията компанията майка на групата на bTV е злоупотребила с по-силна позиция при договаряне на отношенията си с кабелните оператори, които са клиенти на медията и получават права за излъчване на телевизионните й програми.

Проверката на КЗК е установила, че в Общите условия на договорите "БТВ Медиа Груп" е формирала таксите, които операторите й дължат, на основа на минимално гарантиран брой абонати.

От регулатора посочват обаче, че от медийната група не ползват единен критерий за определяне на реалния брой абонати за всички свои клиенти оператори.

Разследването на КЗК е установило, че компанията налага "необосновано тежки условия" на три от кабелните оператори, подали искове - Вайтъл-И", "Цифрова кабелна телевизия" и "Кабел Сат-Запад".

Медийната група ще трябва да изплати три отделни санкции за всеки един от казусите на стойност от 971 838 лева. Общо глобата на дружеството възлиза на 2,915 милиона лева.

По случая с компанията майка на Nova "Нова Броудкастинг Груп" от Комисията не са установили извършени нарушения.