На четири компании с над 2000 служители са получили най-голям размер на държавните субсидии по схемата "60/40". От въвеждането на мярката досега на "СЕ Борднетце-България", групата на "Шишеджам", "Идеал Стандарт" и "Теклас" е била отпусната помощ в размер на над 1 милион лева за всяка, показва справка в списъците с компенсациите за работодателите, публикувани от НОИ и цитирани от "Сега".

Най-голямо размер на субсидиите е получила базираната в Карнобат и Мездра "СЕ Борднетце-България". На дружеството са били преведени над 2,124 милиона лева на два транша между март и април.

Компанията, която произвежда компоненти за автомобилната индустрия, беше една от първите в индустрията, които обявиха, че прекратяват дейност заради епидемията. За нея работят 2600 души, като във Враца заетите са 1300 души.

Градовете и големите работодатели у нас, които са най-засегнати от коронавируса

Градовете и големите работодатели у нас, които са най-засегнати от коронавируса

63 средни и големи компании у нас с общо над 37 580 служители са изправени пред проблеми заради COVID-19

На второ място по размер на отпуснатата държавна помощ е базираната в Търговище група на "Шишеджам". За трите завода на производителя на стъкло у нас са били преведени над 1,480 милиона лева. В най-голям размер е помощта за фабриката "Пахабахче" - над 746 хиляди лева. Там са заети и най-много хора - 1548 работници.

"Идеал Стандарт", която произвежда продукти за баня и санитарни помещения, е на трето място по размер на отпуснатата помощ, която надхвърля 1 милион лева.

Едни от най-големите заводи в автоиндустрията в България спират или променят работа си
Обновена

Едни от най-големите заводи в автоиндустрията в България спират или променят работа си

Без поръчки остават и кораборемонтните предприятия

Според данните на НОИ за двата завода в Севлиево и в село Градница на фирмата са били отпуснати близо 1,335 милиона лева. За "Идеал Стандарт" работят 3000 души, като схемата "60/40" трябва да помогне за запазване на повече от 2700 работни места.

В топ 4 влиза и работодател номер 1 в Кърджали - специализираната в производството на каучукови, пластмасови и метални съединения "Теклас". Компанията има шест завода, като субсидията от над 1,182 милиона лева трябва да покрие заплатите на повече от 2480 нейни работници.