63 средни и големи компании у нас с общо над 37 580 служители досега са засегнати от кризата с COVID-19. По-голямата част от тези дружества избират да пускат работниците в платен или неплатен отпуск, а около 13% от тях готвят съкращения. Това показват данни от проучване на КНСБ, проведено на 27 март и публикувано в началото на седмицата.

В него са представени работодателите по градове, които се оказват сред най-засегнатите що се отнася до броя на пуснатите в отпуск служители. По-голямата част от тях развиват дейност в производството на компоненти за автомобилната индустрия.

Що се отнася до отделни градове, на първо място от тези компании с най-голям брой на заетите е карнобатската "СЕ Борднетце - България" ЕООД. Там работят 2600 души, като от тях на работа не са всички, които имат право на платен отпуск. За същото дружество във Враца работят 1300 души, от които вече 1200 са пуснати в платен отпуск.

На второ място е "Язаки България" ЕООД в Димитровград. В затворилата врати производствената база на дружеството там работят 2500 служители. В платен отпуск са и 400 работници от завода на фирмата в Сливен, като само фабриката на компанията в Ямбол продължава да работи, но с ограничен капацитет.

„Язаки“ спира дейността си в Димитровград и Сливен, а в Ямбол производството се свива
Обновена

Един от най-големите работодатели в България спира дейността на два от заводите си

В трите завода, които ще останат затворени до 5 април, работят почти 4 500 души

"Преди дни стана ясно, че заводите в Димитровград и Сливен спират да работят, а в Ямбол продължава дейност при понижен капацитет. В Сливен 400 работници са в платен отпуск, в завода в Димитровград за засегнати 2500 служители. Последният бе реализиран като приоритетен инвестиционен проект, който се ползва с най-висока подкрепа от страна на държавата, и има поети ангажименти към заетостта. Въпреки това бе сред първите, предприели действия за прекратяване на дейността", се казва в проучването. Според КНСБ "има данни, че фирмата ще прекрати дейност".

В Пазарджик 2000 души остават платен отпуск, след като друга голяма компания от автомобилния сектор спря временно работа - "Костал България Аутомотив" ЕООД.

Kostal спира работа

Най-големият завод за авточасти в Пазарджик спира работа

Фабриката може да съкрати 2000 души

Още в началото на кризата с епидемията като пряко засегнат се очерта един от големите работодатели в Перник. За "Стомана Индъстри" АД работят 1175 души, като досега 301 работника са били съкратени.

Още една компания от автомобилния сектор в Бургаска област влиза в списъка със засегнатите дружества. Това е "Нурсан Отомотив" ЕООД, която има заети 1047 души. От тях всички с право на платен отпуск не са на работа.

Във Варна 120 шофьора и 37 кондуктора от общо 1000 души, които работят за градския транспорт, са в платен отпуск, показват данните на КНСБ.

Едни от най-големите заводи в автоиндустрията в България спират или променят работа си
Обновена

Едни от най-големите заводи в автоиндустрията в България спират или променят работа си

Без поръчки остават и кораборемонтните предприятия

В Търговище и Стара Загора най-засегнати са две мебелни компании - "Мебел Стил" ООД и "Средна гора" АД. За първата работят 650 души, които са пуснати в двуседмичен неплатен отпуск. Във втората заетите са 460 души, като от компанията планират да съкратят половината от тях, ако кризата продължи повече от 2 месеца.

Въпреки че сред най-големите работодатели, които влизат в този списък с 63 предприятия, повечето са от автомобилната индустрия, от КНСБ посочват, че извън ресторантьорството, хотелиерството и туризма засегнати има в сектор преработваща и лека промишленост, следван от производството на авточасти и автомонтьорство и култура.

По отделни градове те се намират основно в Димитровград, Благоевград, Казанлък, Разлог, Банско, следван от Бургас и областта, Русе и Габрово.

"По информация на регионалните структури на КНСБ, след разговори с представителите на Агенция по заетостта по места, най-голям ръст на регистирираните като безработни има в бюрата по труда в областите Благоевград, Казанлък, Димитровград, Перник, Разлог, Дупница и Стара Загора, (където има и регистрирани ефективни съкращения по повод COVID-19)", се казва още в проучването.