Още един голям завод у нас спира работа. Kostal в Пазарджик прекратява дейността си от днес до Великден, заради коронавируса. Представителят на германската Kostal Атанас Качаков заяви пред БНР, че 2000 служители излизат в неплатен отпуск. До 19 април ще работи само охраната в завода. "Ние работим с всички европейски производители на автомобили. Ако намалят поръчките големите автомобилни заводи, това веднага ще се отрази на нас и на цялата икономика", каза Качаков.

Решението е взето като мярка за неподускане разпространението на заразата сред работещите в завода. От началото на кризата на служителите са осигурени предпазни средства за недопускане на заразата и засега няма данни служител на предприятието да е носител или болен от коронавирус.

Това е поредният голям завод в България, който предприема тази стъпка заради кризата. Производителят на оръжия "Арсенал" в Казанлък първи взе това решение. Заводът беше затворен до 29 март.

„Язаки“ спира дейността си в Димитровград и Сливен, а в Ямбол производството се свива
Обновена

Един от най-големите работодатели в България спира дейността на два от заводите си

В трите завода, които ще останат затворени до 5 април, работят почти 4 500 души

От подадено уведомление в Агенцията по заетостта стана ясно, че там предстои да бъдат съкратени до 2000 служители от общо 9000.

Заводите на "Язаки" в Димитровград, Сливен и Ямбол също са затворени, засега до 5 април, но предвид удължаването на извънредното положение, този срок може да бъде удължен.

Някои международни компании у нас също спряха работа. Сред тях са производителят на кабелни системи "СЕ Борднетце", русенските "ВИТТЕ Аутомотив" и "Линамар България", както и много други автомобилни поддоставчици на международни фирми.

Повечето от работодателите в Пазарджик не искат да се възползват от мярката на държавата за заплатите на служителите "60/40". Като основна причина хората изтъкват, че се чака много време за одобрение, а през този период заплатите на хората трябва да се плащат изцяло от предприятието.

"Арсенал" освобождава 2000 служители от края на април

Най-големият частен работодател у нас съкращава 2000 души

В средата на март заводът на компанията в Казанлък спря работа

"За тази мярка 60 на 40 първо трябва да подготвиш документи, с които трябва да кандидатстваш, трябва да чакаш това да се случи, а през това време трябва да им плащаш. След като ги получиш, трябва да им платиш и осигуровките, класове и други добавки, които има. Много колеги ще се освободят по този начин на борсата", казва предприемачът Евтим Янев, цитиран от economic.bg. Според него правителството трябва да насочи вниманието си към осигуряването на повече средства за фонд "Безработица". "Поне в близките 9-12 месеца", каза Янев.