Google събира информация за местоположението на потребителите на операционната система Android — дори и когато те изрично са го забранили. А мениджърите и инженерите целенасочено са се опитвали да направят настройките за поверителност труднодостъпни — и дори са оказали натиск върху LG и други производители да не се опитват да ги преместят на по-видимо място.

Информацията за тези практики се появява в документи, включително в делото, което американският щат Аризона води срещу технологичния гигант.

Нещо повече: Джен Чай, старши продуктов мениджър на Google с ресор услугите за местоположение, признава, че сам не знае как сложната мрежа от отделните настройки за поверителността взаимодействат една с друга.

Документите са част от делото, в което главният прокурор на щата Аризона обвинява Google, че незаконно събира информация за местоположението на потребителите. Те бяха направени публични след молба от две асоциации. И показват как технологичният гигант обърква не само потребителите — но и собствените си служители — в опит да се сдобие с ценната информация на всяка цена.

От тях се разбира, че Google използва и Wi-Fi и дори приложения на трети разработчици, които не са свързани с компанията, за да събира данните. "Значи няма начин потребител да даде достъп на трето приложение до местоположението му, но не и на Google? Звучи ми като нещо, което не бихме искали да се появи на първа страница на New York Times", е заявил един служител, според документите.

Те разкриват още, че когато Google е тествала в отделни версии на Android да направи настройките за поверителност по-лесни за намиране, потребителите са се възползвали от тях. И според компанията това е било "проблем".

"Затова Apple яде обяда ни", посочват друг служител, като коментира, че производителят на iPhone прави тези настройки лесно достъпни и елементарни за разбиране.

Всички начини, по които Google ви следи. И как да ги ограничите

Всички начини, по които Google ви следи. И как да ги ограничите

Компанията вероятно знае повече за вас, отколкото предполагате