Една от най-големите европейски банки Barclays съкрати хиляди работни места в глобален мащаб в опит за намаляване на разходите. 5000 работни места - толкова са съкратени от глобалната работна сила от 84 000 служители миналата година в опит да се "преструктурира бизнеса", се казва в съобщението. Около една четвърт от съкращенията са извършени в Обединеното кралство, съобщава BBC.

Говорител на британския гигант потвърди че е направил промените, за да "подобри обслужването и да осигури по-висока възвръщаемост".

Barclays обяви, че съкращенията са част от плановете му за подобряване на рентабилността. Общият брой на съкращенията обаче ще е много по-висок от обявени по-рано 900 работни места в Обединеното кралство.

Междувременно банката обяви близо затваряне на близо 200 клона през последните години, като според нея, че само 10% от транзакциите се извършват в офис.

Банката отчете печалби (преди данъците) третото тримесечие от £1,9 млрд., малко по-добре от прогнозите на анализаторите, но и по-малко от £2 млрд. преди година.