Естонската група за недвижими имоти Arco Vara изпраща лоша година. В рамките на 2018 година компанията отчита нетна загуба от €544 000, при печалба от €785 000 през предходната година.

През 12-те месеца на миналата година приходите от продажби на недвижими имоти намаляват с цели 81 процента до €2,8 милиона. В същото време компанията записва увеличение на приходите от бизнеса с поддръжка на сгради с 65 процента до €857 000.

Активите на компанията растат с 37 процента до €33,5 милиона.

Причината за лошия резултат и натрупването на активи се дължи на неуспеха на компанията да превърне в продаваеми своите проекти.

"Не сме щастливи от загубата, която е причинена основно заради неуспеха да продадем Iztok Parkside в София. Проектът остана неразпродаден в рамките на очаквания период (четвъртото тримесечие на 2018), защото оставаме хванати в мрежата на българската бюрокрация", посочва в съобщение заедно с финансовите резултати главният изпълнителен директор на компанията Тармо Силд.

Започва строителството на Iztok Parkside в столичния квартал Изток (СНИМКИ)

Започва строителството на нов жилищен комплекс в столичния квартал Изток

Очакваните приходи от продажбата на апартаменти е над 9 милиона евро

"Работата е почти готова. Трябва да имаме разрешение да използваме и разпродадем апартаментите до края на второто тримесечие на 2019 г.", казва още той.

През 2019 г. компанията очаква да продаде и втория етап от проекта Kodulahe в Естония. "Като прибавим и 100% заетост на апартаментите в сградата на бул. Мадрид (в София), очакваме да достигнем приходи от продажби от над €20 милиона и нетната печалба от над €2 милиона през 2019 г.", казва още изпълнителният директор.

Той посочва още, че "въпреки очевидната финансова анорексия", групата все пак успява да постигне оперативна печалба (€101 000 за 2018 г. срещу €1,56 милиона през 2017 г.), а основните загуби идват от разходи по лихви, "основно от банковия заем, свързан със сградата на бул. "Мадрид".

"Нашият резерв от земя и кеш позицията от над €2 милиона остават силни и са достатъчни за завършване на настоящите проекти и започването на нови през 2019 г., ако пазарните условия и бюрокрацията го позволят", казва още главният изпълнителен директор. Като алтернативен сценарий, Arco Vara може да кешира активите си и да стои върху земите с право за строеж.

Както Money.bg вече писа, естонската компания продаде на брокерската агенция в София на мениджърския екип, но продължава да има достъп до базата данни за сделките. "На база тези данни, пазарът на недвижими имоти и в Талин, и в София се премества от такъв, доминиран от продавачите, в доминиран от купувачите".

Самата агенция в България носи нетна загуба от €18 000 през последните три месеци на годината и нета печалба от €1 000 за цялата 2018 година. През предходната година нетната печалба бе €50 000.

Arco Vara продава брокерския си бизнес в България

Един от най-големите инвеститори в имоти в България продава брокерския си бизнес

Цената на сделката не е обявена, компаниите ще плащат лиценз