Arco Vara AS ще продаде 100 процента от дъщерните си дружества Arco Vara Kinnisvarabüroo AS (Естония) и Арко Имоти ЕООД (България) на мениджърските екипи в двете страни, става ясно от съобщение на интернет страницата на компанията.

Двете компании ще продължат да работят под търговските марки на Arco, както и да използват базите данни и други интелектуална собственост според споразумение, подписано за 5 години.

Така от 1 януари 2019 г. двете компании няма да са част от групата на Arco, но ще заплащат лиценз на естонското дружество, като така ще продължат да допринасят за приходите ѝ.

Цената на сделката не е обявена.

Ръководител на компанията в България е Евгени Василев. Той заема поста от 2008 г. От 2016 г. е член и на Управителния съвет на Национално сдружение Недвижими имоти, като по-рано т.г. той получи още един мандат.

От съобщението става ясно, че две други български дружества, свързани с естонската компания, ще бъдат прекратени. Става въпрос за Арко Проекти, която предлага услуги по настаняване, както и Арко Фасилити Мениджмънт, която предлагаше услуги по управление в сградата на бул. Мадрид. Подразделението за услуги в рамките на групата също ще спре работа.

Досега то носеше 2,5 милиона евро (13,6 процента) от оборота през 2017 г. и 2,3 милиона евро (43 процента) през първите шест месеца на 2018 г. Нетният резултат обаче е бил близко до нула.

Освен това Arco Vara ще започне да продава 15-те апартамента в сградата на бул. "Мадрид" в София, които сега се предлагаха под наем. Приходите ще бъдат използвани за намаляване на дълга, изтеглен за изграждането на сградата, до нива, които ще позволят рефинансирането му при значително по-ниски лихви.

Планът за продажбата на апартаменти е и част от по-голямата програма за намаляване на дела на приходите от наем, които биват прехвърляни към банката за погасяване на лихвите.

През третото тримесечие на 2018 г. приходите на групата са €2,1 милиона, или с 3,7 пъти по-ниски от тези през същия период на миналата година. За деветмесечието те са €5,3 милиона, или с 49% по-малко.

За периода оперативната загуба е 200 000 евро, а нетната печалба - 100 000 евро. За деветмесечието няма оперативна печалба и е отчетена нетна загуба от 0,4 милиона евро.

В България компанията притежава още и комплекса Iztok Parkside, като в момента апартаментите там са в период на предпродажба. Дружеството инвестира и €60 милиона в проекта си за луксозен комплекс край с. Лозен чрез дъщерната Арко Лозен. Еcтoнcĸaтa ĸoмпaния paбoти и пo пpoeĸтa Маnаѕtіrѕkі L!VD араrtmеntѕ в ĸв. "Maнacтиpcĸи ливaди".

Arco Vara инвестира €60 милиона в комплекса край Лозен

Arco Vara инвестира €60 милиона в комплекса край Лозен

Компанията вече е избрала проектант