Facebook се е съгласила да плати на правителството на Франция €106 млн. данъци заради спор, свързан с приходите на гиганта в страната, предава BBC. Плащането покрие дейността на компанията от 2009 г. до 2019 г.

Социалната мрежа ще плати €8,46 млн. данъци върху приходите във Франция за 2020 г. - с 50% повече отколкото през 2019 г.

Facebook не разкри повече детайли относно спора с Париж, но през последните месеци Франция настоява технологичните компании да плащат повече данъци в страната, в която генерират прихода. Други гиганти като Google, Apple и Amazon постигнаха подобни споразумения с данъчните власти във Франция.

Facebook отдавна е обвинявана, че не плаща данъците си във всички страни, в които работи. Миналата година Франция представи нов данък за дигиталните услуги, но през януари заяви, че ще го забави до края на 2020 г. Според него, световните технологични гиганти ще плащат данък равен на 3% от приходите в страната два пъти годишно - през април и през ноември.

В отговор на решението на Париж да забави данъците, САЩ заяви, че няма да въвежда мита върху френски стоки на стойност $2,4 млрд.

Същевременно ОИСР работи по единно данъчно споразумение, което да обхване повече държави.

Правителството на Острова въведе подобен данък през април. В неделя британският вестник Mail on Sunday написа, че Лондон обмисля да го премахне, тъй като приходите от него са пренебрежими на фона на новия дълг, който страната пое заради кризата, както и поради факта, че данъкът ще създаде напрежение по време на преговорите за търговско споразумение със САЩ. Властите във Великобритания отказаха да потвърдят новината.

Тихата война на Марк Зукърбърг срещу TikTok

Тихата война на Марк Зукърбърг срещу TikTok

Главният изпълнителен директор на Facebook е настройвал политиците в САЩ срещу китайското приложение в опит да спаси доминацията си