Френският съд нареди, че френското подразделение на шведската компания IKEA трябва да заплати глоба в размер на 1 милион евро заради незаконно шпиониране на стотици свои служители. Съдът заяви, че IKEA е виновен за неправилно използване на лични данни. По случая са обвинени 15 души, включително бивши ръководители на магазини, полицейски служители и изпълнителен директор.

Държавният обвинител Памела Табардел заяви, че около 400 души са били незаконно наблюдавани и призова съдиите да изпратят "силно послание" относно заплахата от незаконно шпиониране от страна на работодателите.

"Трябва да защитим личния си живот срещу заплахата от масово наблюдение", заяви Табардел.

Разследват ръководството на Credit Suisse за корпоративен шпионаж

Разследват ръководството на Credit Suisse за корпоративен шпионаж

Бившият оперативен директор на банката подаде оставка, след като пое отговорност

Процесът е съсредоточен само върху предполагаем шпионаж от 2009 до 2012 г., но прокурорите твърдят, че системата е създадена близо десетилетие по-рано и вероятно продължава и днес. Едно конкретно твърдение на обвинението, свързано с шпионажа е за неправомерното използване на неоторизирани лични данни от Ikea, за да се опита да хване служител, който е поискал обезщетение за безработица, но в същото време е шофирал Porsche.

Емануел Дауд, адвокат на IKEA Франция, отхвърли шпионските обвинения, но призна, че случаят е разкрил "организационни слабости на компанията".

Турция започва разследване срещу Facebook и WhatsApp за събиране на лични данни от потребителите

Турция започва разследване срещу Facebook и WhatsApp за събиране на лични данни от потребителите

Властите призоваха гражданите да изтрият приложението за съобщения WhatsApp

Основана през 1943 г., шведската мултинационална компания IKEA е известна със своите готови за сглобяване мебели, кухненски уреди и аксесоари за дома, които се продават в около 400 магазина по целия свят.