Висшето ръководство на Credit Suisse е попаднало под разследване от швейцарския банков регулатор заради обвинения в индустриален шпионаж, предаде Reuters, позовавайки се на свои източници. Ако обвиненията бъдат доказани, FINMA може да задължи банката да направи промени на всяка от управленските си позиции.

Въпреки че от FINMA отказват да излязат с официално становище, през декември те посочиха, че ще назначат независим одитор, който да им помогне за разследването. От Credit Suisse категорично отказват управленците на финансовата институция да са обект на разследване от регулатора.

Главният оперативен директор на Credit Suisse подаде оставка заради шпионския скандал

Главният оперативен директор на Credit Suisse подаде оставка заради шпионския скандал

В скандала вече е намесено и самоубийство

"Подобни спекулации са неоснователни и служат единствено за предубеждения към одит, който няма правен ефект", каза говорител на банката. "FINMA ще проведе независим одит, но това не е присъда. Окончателното им становище не е оповестено, а те дори не са назначили одитор."

От Credit Suisse твърдят, че главният изпълнителен директор на банката Тиандже Тиам не е запознат с шпионския скандал, който е ръководен лично от бившия дългогодишен главен оперативен директор на банката Пиер-Оливие Буе. Той подаде оставка именно заради случая в началото на октомври миналата година.

Според председателя на FINMA Томас Бауер, използването на услугите на външни охранителни компании "не е повод за разследване, като такова", но в конкретния казус има неразрешени въпроси, свързани с управлението на банката и контрола на дейностите ѝ. Сред обектите на разследване е възможността Тиам да е създал "банка в банката" - нещо, което от Credit Suisse определиха като "абсурдно".

"Председателят и бордът на директорите имат регулярна и открита комуникация с главния изпълнителен директор относно дейностите му и функционирането на банката", посочи говорителят ѝ. "Credit Suisse се управлява според най-високите международни стандарти и да се предположи нещо друго е напълно погрешно."

Скандалът се разрази, след като стана ясно, че частни детективи са следили бившия директор на банката Ихбал Хан, който отиде в UBS. Също в края на септември стана ясно, че посредникът между банката и самите дететкиви се е самоубило.