Главният оперативен директор на Credit Suisse Group Пиер-Оливие Буе подаде оставка. Ходът на Буе идва в опит да разреши шпионски скандал в банката, който разтърси финансовите кръгове на Швейцария и за който кредиторът заяви, че е причинил сериозни щети върху репутацията на финансовата институция.

Буе, който беше дългогодишен сътрудник на главния изпълнителен директор Тиджане Тиам, пое отговорността за шпионажа върху бившия изпълнителен директор на Credit Suisse Ихбал Кан и ръководителя по сигурността на банката.

От борда на директорите на банката определят решението за шпионирането на Кан като "грешно и непропорционално". То било взето също така без знанието на Тиам.

Според изявление, направено във вторник, разследването не е намерило доказателства за това бившият директор Хан да се опитвал да "бракониерства" клиенти на банката на новата си длъжност в UBS Group, което опасение е било и в основата за започналия шпионаж.

"Главният оперативен директор заяви, че единствено той, за да защити интересите на банката, е решил да започне наблюдението над Ихбал Кан", пишат от Credit Suisse. Разследването не е установило изпълнителният директор да е одобрявал наблюдението.

Скандалът стана още по-тежък снощи, когато стана ясно, че лицето, което е наемало частните детективи от името на институцията, които да следят Хан, се е самоубило. Това е станало миналия вторник.

Оставката на Буе оставя Credit Suisse и Тиджане Тиам без дългогодишен сътрудник. И двамата се преместват в Prudential Plc през 2008 година, а после работят още 4 години заедно в Aviva Plc. През 2015 година Буе става началник на персонала в Credit Suisse, а след това и главен оперативен директор, отговорен за глобалните операции, ИТ и сигурността на институцията.

Българка и други двама бивши банкери от Credit Suisse са арестувани за измами за $2 милиарда

Българка е сред арестуваните за измама за $2 милиарда

Схемата е свързана със заеми за фирми в Мозамбик