Прокуратурата на САЩ е предявила обвинения за измама на трима бивши сътрудници на швейцарската банка Credit Suisse. Те бяха задържани в Лондон вчера по искане на американските власти и след това освободени под гаранция, докато САЩ настоява за тяхната екстрадиция, съобщи ВВС.

Те се разследват и ще бъдат обвинени заради предполагаемата им роля в измамна схема за 2 милиарда долара, свързана с фирми в Мозамбик, съобщава агенцията, цитирайки американските правораздавателни органи. Предполага се, тази схема включва заеми за държавни предприятия в африканската страна. Арестувани са и още двама заподозрени, включително бившият финансов министър на Мозамбик.

САЩ разследват три банки за афера с облигации на Мозамбик

САЩ разследват три банки за афера с облигации на Мозамбик

С парите от тях е било закупено и военно оборудване

Според ВВС, арестуваните ексбанкери са Андрю Пиърс, Сурджан Синг и Детелина Събева (от англ. Detelina Subeva). В обвинителния акт на американския Окръжен съд на Ню Йорк се посочва, че чрез поредица от финансови транзакции между 2013-а и 2016-а година са били взети заеми за над 2 млрд. долара, гарантирани от правителството на Мозамбик.

В хода на самите транзакциите обвиняемите са измамили инвеститори. Те са създавали мореплавателни проекти, използвайки ги, за да събират пари, чрез които да се обогатят, и "умишлено се отклонявали части от постъпилите заеми, за да платят най-малко 200 милиона долара подкупи и рушвети на самите тях, на правителствени служители на Мозамбик и на други лица", гласи обвинението на Окръжния съд в Ню Йорк.

САЩ разследват руска и европейски банки за корупционна схема

САЩ разследват руска и европейски банки за корупционна схема

Чиновници в Мозамбик отклонявали пари от $2 млрд. държавен дълг

В специално изявление на Credit Suisse се посочва, че тримата бивши нейни служители са обвинени от властите в САЩ за "заобикаляне на вътрешния ни контрол" чрез измама, свързана с правителството на Мозамбик. " От банката отбелязват, че не е предприето никакво наказателно действие срещу самата Credit Suisse.

Най-вероятно е единият от тримата арестувани - Детелина Събева, да е с българско гражданство. Според данни на официалната онлайн платформа на Британския търговски регистър (Companies House), Събева е посочена като директор на регистрирана в Лондон компания. Там е посочено, че Събева е с българско гражданство и е постоянно пребиваваща в Обединеното кралство.

Сред останалите двама директори на дружеството присъства името и на още един от обвиняемите - Андрю Пеарс, за който става ясно, че е гражданин на Нова Зеландия. Третият директор на компанията е Доминик Шултенс, който е с немско гражданство. В официалната информация на Reuters се допълва, че Събева е 37-годишна, а от данните в регистъра възрастта й съвпада - там е посочено, че тя е родена август 1981 година.

Снимка 398275
Снимка 398274