Google обеща да не използва здравните данни на компанията за фитнес тракери Fitbit. Ходът идва с цел да се избегнат проблемите на ниво ЕС за защита на антитръстовите правила относно предложеното придобиване на Fitbit от страна на компанията майка на Google - Alphabet, пише Reuters.

Обявената сделка възлиза на 2,1 милиарда долара.

Наддаването, обявено през месец ноември миналата година, ще помогне на Google да поеме лидерски позиции на пазара на фитнес проследяващите устройства и смарт часовниците, който в момента се доминира от компании като Apple, Samsung, Huawei и Xiaomi.

"Тази сделка е за устройства, а не за данни. Оценяваме възможността да работим с Европейската комисия по подход, който защитава очакванията на потребителите, че данните на Fitbit устройства няма да бъдат използвани за реклама от Google", заявява технологичният гигант в изявление до Reuters.

Ходът най-вероятно ще помогне на Google да си осигури одобрение от ЕС за сключването на сделката.

Какво може да застраши гигантите в дигиталната реклама Facebook и Google?

Какво може да застраши гигантите в дигиталната реклама Facebook и Google?

Пазарът до голяма степен зависи от тяхната способност да овладеят бъдещите промени

С дял от само 3% от световния пазар на носими устройства към първото тримесечие на 2020 година, Fitbit изостава от близо 30-процентния дял на Apple, като същевременно изостава и от Xiaomi, Samsung и Huawei, показват данни на фирмата за проучване на пазара International Data.

Сделката привлече тежки критики от страна на защитниците на поверителността на потребителите и от двете страни на Атлантическия океан поради опасенията, че Google може да използва здравната информация на Fitbit, за да засили доминирането си в онлайн рекламата и търсенето. Междувременно проблемите с поверителността не попадат в правилата за конкуренция.

Очаква се Европейската комисия да търси обратна връзка от конкурентите и потребителите, преди да реши дали да одобри сделката. Комисията може и да поиска повече отстъпки от Alphabet или да започне разследване, което може да продължи четири месеца, ако са налице сериозни опасения.

Google купува Fitbit за 2,1 милиарда долара

Google купува Fitbit за 2,1 милиарда долара

Технологичният гигант стъпва на още един пазар