Компанията майка на Google - Alphabet - ще купи компанията за за фитнес тракери и умни часовници Fitbit, съобщи Reuters.

Сделката ще бъде за 2,1 милиарда долара и идва като "дюшеш" за технологичния гигант в опита му да навлезе на бързо разрастващия се пазар за носими устройства, каквито са умните часовници и фитнес тракерите.

От Fitbit обясняват, че Alphabet са предложили по 7,35 долара за акция, което е с 19% повече от цената на акциите в четвъртък.

В понеделник агенцията съобщи от собствени източници за намерението на компанията зад Google да закупи Fitbit. Оттогава акциите на фирмата са скочили с 40%.

С този ход Google се присъединява към други големи технологични компании като Apple и Samsung в разработването на всякакви носими устройства, след като същата вече навлезе на пазара със смартфони.

Qatalyst Partners LLP са предоставяли финансова експертиза на Fitbit, a Fenwick & West LLP - юридическа такава.

Още в понеделник aнaлизaтopитe предупредиха, че aĸo Аlрhаbеt зaĸyпи Fіtbіt, тoвa мoжe дa пpeдизвиĸa ĸpизa c личнитe дaнни нa милиoни xopa пo cвeтa. Bcичĸи дaнни нa пoтpeбитeлитe ce cъxpaнявaт oт ĸoмпaниятa, a тoвa e ocoбeнo чyвcтвитeлнa инфopмaция зa личния живoт и здpaвeтo нa xopaтa. Cлeдoвaтeлнo aĸo cдeлĸaтa cтaнe фaĸт, e мнoгo вepoятнo тя дa бъдe cлeдeнa oтблизo oт peгyлaтopитe.

Alphabet преговаря за придобиването на Fitbit

Компанията майка на Google иска да навлезе на пазара на смарт часовници и фитнес тракери

Евентуалната сделка би предизвикала опасения около поверителността