Alphabet иска да закупи компанията за фитнес тракери и умни часовници Fitbit, съобщи Reuters.

Компанията майка на Google е направила оферта. Ходът е опит на технологичния гигант да навлезе на пазара на смарт часовниците, но той предизвиква и някои опасения около поверителността, пишат авторите на агенцията.

Дейността на Fitbit е свързана с направата на устройства, които проследяват личните здравни данни и показатели на потребителите им както по време на тренировки, така и в ежедневието. Такива показателни могат да бъдат сърдечен ритъм, продължителност на съня, измерване на стъпки и други.

Пазарът на носими електронни джаджи надхвърля $20 милиарда

Пазарът на носими електронни джаджи надхвърля $20 милиарда

Над 100 милиона такива устройства са купени в света през 2018 г.

Според анализаторите обаче ако Alphabet закупи Fitbit, това може да предизвика криза с личните данни на милиони хора по света. Всички данни за годността и здравето на потребителите се съхраняват от компанията, а това е особено чувствителна информация за личния живот и здравето на хората. Следователно ако сделката стане факт, е много вероятно тя да бъде следена отблизо от регулаторите.

Google навлиза все повече на пазара на смартфоните, но все още компанията не е разработила носими устройства като тези на Fitbit. Желанието за закупуването на компанията е логичен. Въпреки това източници на Reuters обяснява, че не съществуват гаранции, че преговорите ще дадат резултат. Междувременно и двете компании отказват коментар.

При новината за желанието на Google да закупи Fitbit акциите на втората компания рязко се покачиха - с 27%.

Apple задмина цяла Швейцария по продажби на часовници

Apple задмина цяла Швейцария по продажби на часовници

След представянето на третото поколение