Шведският гигант IKEA беше принуден да се извини на Нова Зеландия, след като "изтри" страната от картата на света. Буквално.

През миналата седмица потребители на онлайн платформата Reddit коментираха, че островната държава липсва от картите, продавани в един от търговските обекти на веригата във Вашингтон.

В отговор министър председателят на Нова Зеландия Джасинда Ардерн се появи във видео заедно с комедианта Рис Дарби, певецът Ед Шийрън и режисьора Питър Джаксън, с които подкрепиха кампанията за привличане на туристи в страната под надслова #getNZonthemap (от англ. "сложете Нова Зеландия на картата").

Според CNBC и BBC от шведската компания са излезли с извинение по случая.

"IKEA е отговорна за това мотилите на всички нейни продукти да бъдат коректни. Виждаме, че този процес се е провалил при нашата карта BJÖRKSTA. Съжаляваме за направената грешка и се извиняваме. Ще предприемем необходимите мерки, а продуктът вече е изтеглен от нашите магазини", посочва говорителят на веригата пред BBC.

Гафът на IKEA идва в доста неподходящо време. През миналата година компанията обяви, че ще отвори свой мегамагазин в Оукланд с асортимент от 7000 продукта и ресторант. Все още обаче не е ясно кога ще заработи търговският обект.

Според дискусията в Reddit това не е първият такъв случай, в който Нова Зеландия липсва от световната карта. Потребители твърдят, че страната не е изобразена и на карта в Националния музей за естествена история във Вашингтон, както и от такава в хотел в Пхенян.

От правителството на Нова Зеландия показаха чувство за хумор. В официалния сайт на правителството се появи карта на света, на която пише "Страницата не е открита. Съжаляваме, но нещо липсва". И наистина, в нея отново липсва островната държава.

Снимка 405773