Изграждането на "Парадайс тауър" ще се случва при пълна прозрачност и категорично съобразяване с обществения интерес. Това обявиха в официално становище от компанията "Магна МК", която е инвеститор в проекта за една от най-високите сгради в София.

За нея се заговори по-усилено в началото на месеца, когато от Столичния общински съвет (СОС) дадоха зелена светлина за първата крачка по построяването на небостъргача, който трябва да се извисява до мол "Парадайс Център" на булевард "Черни връх".

Към момента осъществяването на проекта е на съвсем начален етап, като от СОС досега са приели единствено промяна в градоустройството на терена. Височината на самата сграда не е била обсъждана от общинарите.

А именно споровете около нея предизвикаха остра обществена реакция и дори беше пусната онлайн петиция против строежа на "Парадайс Тауър". Към момента тя е подписана от общо 4106 души.

3000 души се подписаха срещу строежа на новия небостъргач в София

3000 души се подписаха срещу строежа на новия небостъргач в София

И не само софиянци са против издигането на сградата

Столичани се притесняват, че кулата ще закрива гледката към Витоша. Официална информация колко точно етажа ще бъде небостъргача обаче все още няма. Според слухове тя ще се издига на 210-метра и ще има 55 етажа.

В своето съобщение от инвеститора обаче твърдят, че все още няма решение относно височината.

"Най-важното, което трябва да знаят гражданите на София, е че на този етап ние нямаме проект, нямаме разрешение за строеж и - съответно - не са определени нито реалната височина, нито етажността, нито вида на бъдещата сграда", обясняват от "Магна МК".

"Приетият от СОС Подробен устройствен план (ПУП) показва само максималните ограничителни параметри на евентуалната сграда, като тяхното достигане по никакъв начин не е задължително. Ние нямаме и такова намерение", допълват още от компанията.

"Нашето инвестиционно намерение е за проектиране и изграждане на модерна, на световно ниво лайфстайл сграда в София, тип "зелена" архитектурна концепция", обясняват от инвеститора.

Според информацията на "Магна МК" има и идея за озеленяване и водни атракции в прилежащата територия на сградата, както и за благоустройство и изграждане на обществен вход в югоизточната част на Южния парк.

"Започнахме организацията за провеждане на открит международен конкурс на световно ниво. В журито му ще поканим представители както на местната власт, така и на архитектурните среди", казват още от фирмата.

Вече е официално: София ще има нов 210-метров небостъргач

Вече е официално: София ще има нов 210-метров небостъргач

Столичен общински съвет даде своето "да" за построяването на "Парадайз Тауър"