Нов исландски превозвач PLAY стъпва на американския пазар през април следващата година. Той ще обслужва пътуващите от източното крайбрежие до 22 дестинации в Европа.

PLAY е създаден от бивши служители на ръководни постове на вече несъществуващия нискотарифен превозвач WOW Air. Новият нискотарифен превозвач започва да оперира през юни 2021 г. с полет от Рейкявик до Лондон.

Компанията излиза извън стандартите с това, че униформите на стюардесите включват тениски и маратонки. PLAY ще започне да обслужва два града на източното крайбрежие - Бостън и Балтимор.

Според изпълнителния директор на PLAY Биргир Йонсон, компанията е избрала двата града, защото има много трафик между САЩ и Европа от там. Превозвачът ще лети с Airbus A321neos между САЩ и Европа. Ще лети до места като Копенхаген, Барселона, Париж, и Берлин през Рейкявик. Вероятно ще се включат и Амстердам и Варшава, които засега не са в графика.

Полетите от Балтимор ще започнат на 20 април, докато обслужването от Бостън започва на 11 май. Началната цена, която ще предложи компанията е $109 в една посока до 11 европейски града, като Брюксел, Дъблин и Лондон.

За да остане конкурентоспособен с други оператори в Исландия и в цяла Европа, като Icelandair, компанията ще се съсредоточи върху най-ниските тарифи, коментира Йонсон. "Вярваме, че цената е най-големият фактор на нашия пазар", казВа той пред Business Insider.

PLAY е наследник на WOW Air, който спря да работи през 2019 г., зарди финансови проблеми. Въпреки че евтините превозвачи на дълги разстояния се провалят, Йонсон не вярва, че PLAY ще има такава съдба. "Нашият модел е различен", казва той.

WOW Air лети с самолети Airbus A330 между Източното крайбрежие и Европа, което според Йонсон, е причина компанията да губи пари, когато лети от места като Лос Анджелис към Европа и Азия.

"WOW Air напълно промениха своя бизнес модел и именно тогава загубиха контрол върху разходите. PLAY използва най-добрата част от бизнес модела на WOW, който е успешен на този пазар от десетилетия.", обясни Йонсон.