Приключи първият етап от уникалната социално отговорна инициатива "Вселена от възможности", която Пощенска банка стартира по случай своя 30-годишен юбилей. В реализираната изцяло онлайн кампания, която предизвика изключителен интерес, до втори етап достигат общо 238 проекта в категориите "Дигитални иновации", "Образование" и "Зелени проекти", които ще се състезават за вота на публиката. Само най-добрите 30 от тях, получили най-силна публична подкрепа, ще имат възможността да достигнат до финалния трети етап, когато независимо жури ще определи и победителите.

На ексклузивно създадената иновативна онлайн платформа www.30yearspostbank.bg в периода 17 май - 10 юли всеки желаещ (гражданин или организация с нестопанска цел) имаше възможността да представи своите атрактивни идеи и проекти с фокус върху социалното предприемачество в полза на обществото. Три от проектите с потенциал в ключовите области "Дигитални иновации", "Образование" и "Зелени проекти" ще получат безвъзмездно финансиране на обща стойност 30 000 лв.

"Изключително щастливи сме от големия интерес към нашата инициатива, но още по-радостни сме, че има наистина добри и нестандартни идеи, които заслужават да бъдат открити, представени и подкрепени. Нашата цел беше да насърчим предприемачите и хората с идея да бъдат още по-смели и да представят проектите си, свързани със съвременните технологични решения, образованието и екологичните иновации, защото знаехме, че такива има и те са ценни за нашето по-добро утре. Гордеем се, че иновативната ни и изцяло онлайн базирана кампания за корпоративна социална отговорност успя да добие мащабна популярност сред обществеността и да предложи вселена от нови възможности на мотивираните хора с визия за общото ни бъдеще, аргументирана с креативни идеи и конкретни действия", коментират от Пощенска банка.

Във втория етап, който вече стартира и ще е отворен до 31 юли 2021 г. включително, всеки потребител има възможност да подкрепи избран проект, като даде глас за своя фаворит на платформата www.30yearspostbank.bg. Гласуването е ограничено до един глас за един проект във всяка от трите категории "Дигитални иновации", "Образование" и "Зелени проекти", като се осъществява посредством регистрация с e-mail или Facebook профил. Финалистите, събрали най-много гласове от публиката в платформата - по 10 в категория, ще бъдат обявени на 1-ви август 2021 г. на 30yearspostbank.bg и сайта на Пощенска банка, след което ще започне поетапното им представяне с кратки видео визитки в профилите в социалните мрежи на банката.

238-те проекта в полза на обществото, които участват в надпреварата за безвъзмездно финансиране, са съответно:

  • категория "Дигитални иновации" - 39 кандидатури
  • категория "Образование" - 136 кандидатури
  • категория "Зелени проекти" - 63 кандидатури

На 14 септември 2021 г. ще се проведе специално събитие, на което журито ще обяви и награди тримата победители - по един проект във всяка категория. Стойността на финансовата помощ, която може да получи победителят във всяка една от тях, е 10 000 лв., а авторите му се ангажират със срок за реализиране в рамките на 6 месеца от датата на получаване на финансирането.

Експертното жури, което ще оцени проектите и ще обяви победителите в трите категории, ще бъде в състав:

  • Г-жа Петя Димитрова, главен изпълнителен директор и председател на УС на Пощенска банка, както и председател на журито;
  • Г-жа Красимира Величкова, директор на Български дарителски форум;
  • Г-н Момчил Василев, изпълнителен директор на Endeavor България;
  • Г-н Огнян Траянов, председател на Националния съвет на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН и изпълнителен директор на "ТехноЛогика" ЕАД;
  • Г-н Светлин Наков, съосновател и мениджър "Обучение и вдъхновение" - СофтУни.

***

За Пощенска банка:

През 2021 г. Пощенска банка празнува своята 30-годишнина на пазара у нас. За този период финансовата институция непрекъснато се ангажира с процесите, през които преминава българското общество, посредством своята социално отговорна и дарителска дейност. Специалната онлайн платформа "Вселена от възможности" надгражда активните действия на Пощенска банка в сферите на образованието, опазването на околната среда и популяризира иновациите в съвременното общество. Сред многобройните проекти и инициативи, които финансовата институция реализира, са стратегическото партньорство със СофтУни и Finance Academy, програмата "Финанси по ноти", подкаста "Финанси на фокус", вътрешната програма "Зелени заедно", проекта "Зелени истории на открито", инициативата "Герои в зелено", съвместния проект с MasterCard "Зелена класна стая" и много други.

За "Вселена от възможности":

"Вселена от възможности" е проект на Пощенска банка, който цели да генерира интересни идеи, свързани със социално предприемачество в полза на обществото. "Вселена от възможности" предоставя шанс на всеки с идея за проект, който би променил живота към по-добро, да се състезава за финансиране на неговото реализиране. Повече информация и регламентa за участието в проекта можете да видите на https://30yearspostbank.bg/terms-and-conditions/.