Въпреки че забавянията по график не са нищо ново в космическия бизнес, компаниите в индустрията, която се оценява на 400 милиарда долара, започват да се подготвят за извънредната ситуация, породена от глобалното разпространение на коронавируса.

До голяма степен компаниите широко подкрепят работата от вкъщи, което обаче би могло да преустанови производството и развитието, пише CNBC.

NASA, Boeing, Lockheed Martin и Blue Origin са само част от организациите, които са започнали да ограничават бизнес пътувания, да отлагат събития и да преместват работници. Но изграждането на сложни космически кораби, разработването на софтуер с мощни компютри и работата в изследователски екипи вероятно няма да бъде лесна работа, ако разпространението на коронавирус продължава с този темп.

От Университета Johns Hopkins съобщиха, че в САЩ има най-малко 3 300 потвърдени случая на заразата, а Центърът за превенция за болести в страната в неделя призова организаторите да отменят личните събития в цялата страна с 50 или повече души.

"Имаме много неяснота в този момент", казва лидерът на научното отделение на NASA д-р Томас Зурбухен.

SpaceX и Axiom може да отведат туристи до МКС още догодина

SpaceX и Axiom може да отведат туристи до МКС още догодина

Двете компании подписаха сделка

Досега двама служители на космическата агенция са дали положителни проби за коронавирус.

В петък стана ясно, че служител на NASA е с положителен тест. Поради това се изисква други служители да бъдат тествани, а дейностите в сградите са ограничени само до такива от най-съществено значение.

"Следват повече насоки за онези, които нямат оборудване за работа от вкъщи или работят в лаборатории или други съоръжения, изискващи подобно техническо оборудване, което е основен актив", казва в изявление директорът на Marshall center Джоди Сингър.

Смъртните случаи от Covid-19 извън Китай надхвърлиха тези в страната

Смъртните случаи от Covid-19 извън Китай надхвърлиха тези в страната

Епицентърът на епидемията се премести в Европа

Две от най-големите конференции в космическата индустрия бяха засегнати от превантивни мерки, предприети в отговор на коронавируса. Конференцията Satellite 2020 във Вашингтон беше прекъсната в началото на миналата седмица и имаше по-слабо от очакваното участие. 36-ият космически симпозиум в Колорадо, който трябваше да се проведе в края на месеца, също беше отложен за неопределено време. И двете конференции обикновено привличат десетки хиляди участници.

В предстоящите месеци са разположени и планирани изстрелвания, много от които изискват служителите на NASA да продължат работата си.

Говорителят на NASA Бетина Инклан посочи, че агенцията "проактивно следи ситуацията и има планове за справяне с проблемите, когато такива възникнат".

"Понастоящем коронавирусът не е повлиял значително на операциите на NASA и работата продължава", посочва говорителят. По думите й подготовка за предстоящите изстрелвания по мисията Mars Perseverance rover mission, тестовият търговски полет (Demo2 на SpaceX) до Международната космическа станция, както и изграждането на Космическия телескоп "Джеймс Уеб" вървят по план.

NASA ще изследва Марс и под повърхността

NASA ще изследва Марс и под повърхността

InSight отлетя към червената планета