Астронавтите на Международната космическа станция (МКС) може да имат някои посетители през следващата година. Това стана възможно, след като SpaceX сключи сделка с Axiom Space, която планира да отведе туристи, частни изследователи, астронавти от чужди страни и други лица до МКС.

Полетът ще побере трима пътници на космическия кораб Crew Dragon на SpaceX, съобщи CNN.

Първата мисия на Axiom може да стартира още през втората половина на 2021 година, пише в съвместно прессъобщение на компаниите.

Crew Dragon ще се свърже с космическата станция и ще позволи на пътниците да прекарат поне осем дни там, преди да се върнат на Земята.

Ракетното съоръжение на SpaceX в Лос Анджелис получи одобрение

Ракетното съоръжение на SpaceX в Лос Анджелис получи одобрение

Земята отива при Мъск срещу $1,7 милиона годишен първоначален наем

"Това ще бъде само първата от много мисии до МКС, изцяло управлявана от Axiom Space", заяви изпълнителният директор Майкъл Суфредини, който преди беше мениджър на програмата на НАСА на МКС от 2005 до 2015 година.

Axiom отказва да споделя информация относно ценообразуването на услугите, но предишни туристически мисии до МКС са стрували на пътниците десетки милиони долари.

Сделката с Axiom е второто съобщение на SpaceX за месец, свързано с космическия туризъм. Компанията на Илън Мъск представи сътрудничество и със Space Adventures, за да организира пътуване в орбита на Земята за "шепа пътешественици".

Space Adventures вече има осем пътувания до МКС между 2001 и 2009 година за ултра богати пътници. Тези мисии обаче разчитаха на руския космически кораб "Союз".

SpaceX планира да изпрати група туристи в Космоса в края на 2021 г.

SpaceX планира да изпрати група туристи в Космоса в края на 2021 г.

Космическата корпорация е подписала споразумение с компанията за туризъм в Космоса Space Adventures

Преди да се случи всичко това обаче, Crew Dragon на SpaceX трябва да бъде сертифициран за космически полети с хора и да докаже, че може да служи за предназначението си, а именно изцяло да поддържа персонала на МКС с професионално обучени астронавти.

НАСА поиска от частния сектор да проектира космически кораби, способни да заменят Space Shuttle Program, след като тя беше прекратена през 2011 година. Космическата агенция отпусна на SpaceX 2,6 милиарда долара за тази задача. Boeing постигна подобна сделка на стойност 4,2 милиарда долара за разработването на своя космически кораб Starliner.

И двата проекта обаче са просрочени с години. И от 2011 година НАСА разчита на руския кораб "Союз", за да изведе американските астронавти до космическата станция.

Илън Мъск представи планове за новата мегаракета на SpaceX, която ще пътува до Марс

Каква ще бъде новата мегаракета на SpaceX, която ще пътува до Марс?

Космическият кораб на SpaceX ще превозва до 100 души при продължителни полети между планетите

Но след като завърши последния си основен етап от тестването през януари, сега Crew Dragon изглежда е на път да изпълни първата си мисия с екипаж до пролетта.

Миналата година NASA заяви, че ще позволи до две пътувания до МКС годишно за неправителствените астронавти.

Говорител на НАСА посочи, че туристическият план на Axiom е в съответствие с "широката стратегия на агенцията за улесняване на комерсиализацията" на космоса. Приоритет, разбира се, остава чрез Crew Dragon да се транспортират американски астронавти.

Според анализатори космическата индустрия скоро може да се насочи към туристическа революция, ако SpaceX и другите компании се справят в амбициозните си планове.

Как проектите на компании като SpaceX създават заплаха от космически отпадък

Как проектите на компании като SpaceX създават заплаха от космически отпадък

Вече се подготвят мисии за чистене на отломките от Космоса