SpaceX подписа споразумение с компания за космически туризъм за организиране на пътувания в орбитата на Земята, предава Business Insider. Space Adventures, която организира осем туристически пътувания до Международната космическа станция в периода 2001  - 2009г., планира да помогне за организирането на пътуване за четирима души на борда на космическия кораб Crew Dragon на SpaceX. Това може да стане факт в края на 2021 г. Пътниците ще прекарат до пет дни, обикаляйки около орбитата на Земята в космически кораб, който ще е с размери около 4 метра.

Туристическият полет може да достигне до височина два до три пъти по-голяма от тази, на която се намира Международната космическа станция, според председателя на Space Adventures Ерик Андерсън.  Гледките ще са подобни на онези, на които астронавтите на борда на мисията Gemini 11 на НАСА бяха свидетели през 1966 г., заяви Андерсън в Twitter.

Следващата стъпка е да се намерят богати хора, които желаят да летят в Космоса. Говорителят на Space Adventures заяви, че цената на пътуването ще бъде "в диапазона на останалите възможности за космически полет", които са оценени на десетки милиони долари. Освен това, НАСА трябва да сертифицира Crew Dragon на SpaceX, преди да може да лети с хора, което може да се стане следващите седмици. Космическият кораб премина през последния си основен етап на тестване през януари. SpaceX получи 2,6 милиарда долара от НАСА през 2014 г. за разработката на Crew Dragon. И Boeing сключи подобна сделка на стойност 4,2 милиарда долара за разработването на своя космически кораб Starliner.

Илън Мъск представи планове за новата мегаракета на SpaceX, която ще пътува до Марс

Каква ще бъде новата мегаракета на SpaceX, която ще пътува до Марс?

Космическият кораб на SpaceX ще превозва до 100 души при продължителни полети между планетите

Освен SpaceX, и компанията Boeing проучва опциите за космически туризъм. Но плановете за туристически пътувания в Космоса, често се променят, или дори биват изоставяни. Миналата година например, компания, наречена Bigelow Aerospace, заяви, че ще организира пътувания до Международната космическа станция, използвайки Draw Dragon на SpaceX. Тя беше планирала да продаде билети за около 52 милиона долара за един пътник, но тези планове по-късно бяха отменени. През 2017 г. SpaceX говори за изпращане на туристи на полет около луната на борда на капсула Crew Dragon, но в последствие се отказа от тези планове, за да се съсредоточи върху проектирането на космически кораб и ракетна система, наречена Starship, която в момента е в ранните си етапи на развитие.

Space Adventures e единствената компания, която е планирала туристически полети в Космоса. Базираната във Вирджиния, тя е работила с Русия, организирайки пътуването на група от хора до Международната космическа станция с космическия кораб "Союз". Сред туристите са били предприемача и космическия инвеститор Ануше Ансари и съоснователя Cirque du Soleil Гай Лалиберте. 

Как проектите на компании като SpaceX създават заплаха от космически отпадък

Как проектите на компании като SpaceX създават заплаха от космически отпадък

Вече се подготвят мисии за чистене на отломките от Космоса

Космическата индустрия скоро може да се насочи към революция, ако SpaceX и Boeing се справят с плановете си за изпращане на туристи в орбита.

SpaceX е доволна от работата с екипа на Space Adventures за туристическото пътуване на Crew Dragon. "Тази историческа мисия ще проправи път към това космическите полети да бъдат възможни за хората", каза Гуин Шотуел - президентът и главен оперативен директор на корпорацията.

Две базирани в САЩ компании - Virgin Galactic и Blue Origin, космическата компания на Джеф Безос, също разработват превозни средства за космически туризъм. Те планират кратки полети до около 90 км. над земната повърхност, предлагайки живописни гледки и няколко минути безтегловност.