Космическите компании като SpaceX на Илън Мъск или стартъпа OneWeb се състезават в изстрелване на все повече сателити в Космоса с цел да създаване на интернет покритие на Земята. Но, според експертите, има голям проблем - и той е в създаването и заплахата от така наречените "космически боклуци". Тези отломки, "плаващи" в космоса, може да попречат на бъдещите космически мисии и дори да паднат обратно на Земята.

Последният епизод на подкаста на CNBC "Отвъд долината" разглежда мисията на OneWeb за изпращане на спътници в космоса и проблемите, които създават космическите боклуци.

Какво е космически боклук?

От края на 50-те години на миналия век досега има над 5 хил. изстрелвания на ракети в космоса, а според Европейската космическа агенция (ESA) в Космоса има близо 9 хил. сателита, но действително функциониращите са под 2 хил. Тези обекти, които могат да са и цели спътници или дори малки части от ракети, представляват космически боклук. Според ESA има 22 300 проследими отпадъка, но може да има стотици хиляди, които не могат да бъдат проследени.

Космическият боклук се увеличава по редица причини. Когато ракетите са изстреляни, някои части от тях се отделят от основното тяло, след което експлодират, разпръсквайки се на много парчета. Това е една от причините за нарастващото количество боклуци. През 2009 г. например, когато два спътника се сблъскаха един с друг, това доведе до 2300 отломки, съобщи ESA.

Другият голям проблем са страните, които изстрелват противосателитни ракети. През 2007 г. Китай взриви една такава, увеличавайки по този начин количеството на проследимите отпадъци с 25%. И през 2009 г. Индия изстреля две.

Колкото повече космически отпадъци пътуват с хиляди километри в час и се удрят в други, до толкова повече разпръскване на боклуци ще доведе това. "Представете си колко опасно би било плаването в открито море, ако всички кораби, потънали някога в историята, все още плуваха по водата", каза генералният директор на ESA Ян Уорнър.

Мегапроект за $10 трилиона: Китай прави икономическа зона в космоса

Мегапроект за $10 трилиона: Китай прави икономическа зона в космоса

Очаква се проектът да е готов към 2050 г.

Какъв е проблемът?

Най-голямото притеснение в момента са плановете за изстрелване в космоса на хиляди спътници от различни компании. SpaceX и OneWeb са сред тях. Целта е да се създадат така наречените мегасъзвездия, които да могат да осигурят достъп до интернет до всяка точка на света, дори до най-отдалечените части на Земята. И двете компании вече започнаха да изстрелват спътници, но съществуват редица рискове, свързани с космическите боклуци.

Първият е, че този отломки може да ударят Международната космическа станция. Друг риск е спътниците да се удрят един в друг. ESA предупреждава и за това, че големи космически отломки може да навлязат в атмосферата по неконтролиран начин и да стигнат до земята, като предизвикат риск за хората.

"Космическата среда е много деликатна", казва Кристофър Нюман, професор по космическо право и политика в Northumbria University във Великобрирания. "В продължение на много години на мода беше "теорията на голямото небе" - пространството е голямо, няма защо да се тревожим за това. Но всъщност пространството е наистина малко, особено сега, когато вече създаваме мегасъзвездията, които искат да покрият големи площи в земната орбита.

SpaceX прати в космоса органичен 3D принтер

SpaceX прати в космоса органичен 3D принтер

Какви експерименти ще се правят в космическата лаборатория?

Какво се прави?

Миналата година ESA възложи на консорциум, воден от швейцарския стартъп ClearSpace, да ръководи мисия за чистене на отпадъци от космоса. Видео на уебсайта на ClearSpace показва как ще работи тяхната технология. Космическият кораб ще бъде изпратен В Космоса и те ще бъдат събирани със специално средство. Мисията е предвидена за 2025 г.

Същевременно Японската агенция за космически проучвания (JAXA) възложи мисия на стартиращата компания Astroscale за премахване на космическите отломки, която трябва да започне през 2022 г. "Активното чистене на отпадъци ще се превърне в дейност, на която ще трябва да обърнем по-голямо внимание", каза Нюман.