След като Китай вече установи 12 зони за свободна търговия, а други такива в шест провинции на страната са на етап проект, следващият план на Пекин е да подпомогне търговията по начин, който досега не е виждан, предаде Zero Hedge. Идеята на страната е да открие икономическа зона на Луната към 2050 г., като тя ще генерира доходи от 10 трлн. долара годишно, предаде Global Times. Тя ще покрива пространството около Земята, Луната и това между двете.

Този амбициозен проект е бил разкрит от директора на Комисията за наука и технология към China Aerospace Science and Technology Corporation Бао Веймин по време на семинар миналата седмица. Организацията, ръководена от него, е държавна структура, занимаваща се с проучвания, производство и изстрелване на ракети носители, сателити, космически апарати и космически станции.

Станции за зареждане на гориво в космоса? Според учени това е възможно

Станции за зареждане на гориво в космоса? Според учени това е възможно

Извънземните "бензиностанции" биха направили космическия добив на ресурси в пъти по-лесен

По думите на Веймин на станцията ще са ситуирани компании, занимаващи се с базови индустрии, изследователска дейност и развитие в три ключови зони: космически транспорт, откриване на ресурси в космоса и изграждане на космическа инфраструктура. Той е споделил и представите си за икономическия потенциал на проекта и е обещал, че страната ще отдели ресурси за проучванията, свързани с неговата ндеждност, цена и необходимия вид транспорт между Земяната и Луната, предадоха от самата China Aerospace Science and Technology Corporation в петък.

Очаква се първата фаза на проучванията им да е готова преди 2030 г., а до края на следващото десетилетие да е изградена и самата транспортна система. Очакванията са, че подобен проект, освен да генерира трилиони долари доходи, вероятно и ще струва толкова. Според Global Times, които се позовават на учен от сферата на аерокосмонавтиката с подобен проект страната може да получи значително предимство в сферата на космическата инфраструктура и благодарение на възможността, че ще може да прави проучвания на Луната.

SpaceX прати в космоса органичен 3D принтер

SpaceX прати в космоса органичен 3D принтер

Какви експерименти ще се правят в космическата лаборатория?

Плановете на Китай не са новост. Още през 2016 г. заместник-главният командир на китайската космическа програма Жанг Юлин посочи пред медиите, че страната има желание да проучи начини за осъществяване на търговия между Земята и Луната. През май 2018 г. беше изстрелян сателит, с който да се установи комуникационна връзка между Китай и планираната по това време лунна сонда Chang"e-4, която беше първият апарат, осъществил меко кацане на тъмната страна Луната. Надеждите са да се установи мост между базите на Земята и спътника ни.

Според почитателите на аерокосмическата техника, този проект ще спомогне за някои от важните планове на страната, включително изстрелването на ракетата носител Long March-5, която ще донесе пробите на Chang"e-5 догодина, и тежката ракета носител Long March-9, която ще се използва за изпращане на учени на Луната, проучвания в дълбокия космос и изграждането на фотоволтаичен парк.