Да копаем ресурси на Луната? Идеята звучи малко амбициозно, но истината е, че човечеството все повече се доближава до нейното реализиране. Учени планират това стане факт съвсем скоро - още през 2025 година.

Ресурси обаче е възможно да има и на други обекти, намиращи се по-близо до нас, отколкото Луната. Нови проучвания предполагат, че има около 1 000 астероида, които са по-близо до Земята от лунната повърхност. Тези космически обекти е много вероятно да съдържат големи количества и различни по вид ресурси, както и най-ценният такъв в космоса - вода.

Повечето от тези космически скали са с малки размери - до само няколко метра. Поне 25 от тях обаче са достатъчно големи, за да може да служат като самостоятелно водохранилище. Проучването твърди и че количеството вода, намиращо се на тези астероиди, е огромно - достатъчно за напълване на близо 320 000 басейна с олимпийски размери, което е значително повече от количеството вода, намиращо се на лунните полюси.

А водата в космоса е безкрайно важна поради няколко причини. "Водата е може би най-ценният ресурс в космоса. Достъпът до богат на вода астероид ще даде възможност за мащабно проучване на слънчевата ни система. В допълнение към поддържането на живота, водата може да бъде отделяна и на кислород и водород за получаването на условия за дишане и за получаване на ракетно гориво." Това казва пред сайта Mining.com съоснователят и съпредседател на компанията Planetary Resources Inc. Ерик Андерсън.

И когато говорим за добив на ценни ресурси в космоса, е важно да споменем и за една друга много интересна идея на учените, която не би могла да бъде осъществена без наличието на вода. Според някои пространството, с което разполагат астероидите, може да се използва и с други цели, например за космическа "бензиностанция".

Ако намерим начин успешно да изградим станции за зареждане на гориво на тези орбитални астероиди, това би било голяма крачка напред за човечеството в процеса на изучаване на космическото пространство и извличането на ресурси от астероидите. На това мнение е изследователят на Андрю Ривкин. По думите му по този начин вече няма да има нужда космическите агенциите да изпращат гориво от Земята към космическите кораби, което значително ще улесни изследователската дейност. Щяло да стане и в пъти по-лесно развитието на космическата минна и добивна индустрия.

"По-лесно е да доставяте гориво от астероиди на геосинхронна орбита, отколкото от повърхността на Земята. Ако може да се установи такава линия на доставка, това би могло да направи извличането на ресурси много по-лесно и печелившо", обяснява Ривкин.

Всеки жител на Земята може да забогатее с по $100 милиарда. Ако добива суровини от Космоса

Всеки жител на Земята може да забогатее с по $100 милиарда. Ако добива суровини от Космоса

Въпросът за собствеността на ресурсите на другите планети обаче стои на преден план

Засега има поне две компании, които проучват възможността за добив на ресурси от астероиди - Planetary Resources и Deep Space Industries.

През 2015 година бившият президент на САЩ Барак Обама подписа закон, който предоставя на гражданите на страната права на собствени ресурси, добивани в космоса. Главното правило е обявено като основен тласък за добива в космоса, тъй като насърчава търговското проучване и използване на ресурси от астероиди, получени от американските фирми.

Малко след това Люксембург стартира официална инициатива за насърчаване на добив на минерали от астероиди. Малката европейска страна, която проучва възможното участие в сектора от 2013 година, има за цел да се превърне в център за космически добив на Европа.

Канада също поглежда към Луната. Миналата година базираната в Северен Онтарио Deltion Innovations започна партньорство с Moon Express, първата американска фирма за частно изследване на космоса, получила разрешение от правителството да пътува извън орбитата на Земята при бъдещи възможности.

Някои от начинанията включват планове за миньорска дейност на астероиди, проследяване на космически отломки, изграждане на първото селище на Марс и собствения план на милиардера Илън Мъск за безпилотна мисия до червената планета.

Геолозите, както и нововъзникващите компании като базираната в САЩ Planetary Resources - фирма, която е пионер в индустрията за извънземен добив на ресурси - смятат, че астероидите са пълни с желязна руда, никел и благородни метали. Предполага се, че концентрациите на тези материали са в пъти по-високи от тези, открити на Земята. Следователно извънземната индустрия може да развие пазар за трилиони долари, а космическите станции за гориво биха направили това в пъти по-лесно.

Колко ще струва най-евтиното пътешествие в Космоса?

Колко ще струва най-евтиното пътешествие в Космоса?

Разходките със скафандър ще останат само за най-богатите, поне в обозримо бъдеще