Състезанието за проучването на Космоса досега винаги е било свързано с опознаването на нови кътчета от него и дори с опитите за изпращане на туристи там. Изглежда обаче все по-голямо значение придобива идеята за добив на суровини от други планети, разкриваща нови възможности за изграждане на хабитат в Космоса, както и такива за нови печалби.

Предприемачите Илън Мъск и Джеф Безос са напът да превърнат космическия туризъм в реалност, а в бъдеще може би и дори животът на друга планета няма да е нещо немислимо.

Развитието на технологиите вече позволяват и приземяването на ракети върху повърхността на астероиди. Да вземем Space X, например.

С изстрелването на Falcon Heavy и успешното завръщане на две от трите ракети от модела на Земята става възможно пренасянето на по-тежки товари в и от Космоса, а от друга страна намаляват разходите за изстрелване.

Астрофизикът Нийл де Грас Тисън, както и други негови колеги, смята, че именно тази алтернатива ще помогне за "раждането" на първия трилионер на Земята, който ще натрупа богатство от добити в Космоса минерали и суровини, пише CNBC.

Според изчисленията на НАСА минералите, които могат да бъдат намерени на астероидите между Марс и Юпитер, могат да донесат толкова богатство на хората, че всеки човек на нашата планета да получи допълнително 100 милиарда долара към сметката си.

Нещо повече. "Все още липсва законодателна рамка, която да регулира собствеността на космическите ресурси и въвеждането на подобни нормативни актове са доста амбициозна цел като цяло", обяснява директорът във фондация Secure World Foundation Ян Кристенсен.

Експертът допълва още, че в света няма нито един орган, който да е отговорен за контрола върху разпределението на суровините в Космоса.

"Когато става въпрос за използването на космическите ресурси, темата е доста неясна и може да се интерпретира по различни начини", казва Ребека Келер, която е старши научен анализатор в Stratfor.

"Правителствата и дори експертите в тази сфера все още спорят за най-подходящия начин за използването на тези суровини и това е въпрос с много труден отговор", допълва тя.