Космическата революция е вече при нас - това твърдят новата вълна от технологични предприемачи, ангажирали се със заселването на Космоса. Няколко милиардера и техните космически компании, казват че малкият списък с хора излетели извън Земята - 573 - ще стане много по-дълъг. Но така или иначе космическите пътувания ще останат скъпи още дълго време, пише CNN Business.

Престоят на Международната космическа станция струва десетки милиони долари. Група, наречена Space Adventures, предлага на заможните хора да летят до станцията на борда на руски ракети, като към момента 7 души са се възползвали. Наскоро милиардерът Гай Лалиберте плати 35 милиона долара, за да прекара няколко седмици в Космоса.

След като NASA обяви по-рано тази година, че ще отвори американската част от Международната космическа станция за туристи, космическата компания Bigelow Aerospace заяви, че ще предлага услугата срещу €52 милиона на човек. Основаната от Илън Мъск SpaceX също планира да организира пътуване до Луната за японски милиардер, което ще се състои следващото десетилетие.

Създадената от Ричард Брансън Virgin Galactic е компанията, която предлага едни от най-евтините варианти. Тя планира да предлага 90-минутни полети в горните слоеве на атмосферата за около 200,000 до 250,000 долара всеки.

Virgin Galactic излиза на борсата

Компанията на Ричард Брансън за космически туризъм излиза на борсата

Милиардерът се надява тя да е първата, която ще прати туристи в Космоса

Повечето от 600-те души, които са се регистрирали за пътуванията, разполагат с доходи от над 10 милиона долара, а една трета от тях с 20 или повече.

Брансън заяви, че цените на билетите ще се понижават след като компанията възстанови някои от разходите си за научноизследователска и развойна дейност, но все още не може да каже с колко.

Показателите на Virgin Galactic сочат, че хората са склонни да похарчат до 1,5% от доходите си зa такъв тип разходи. Това означава, че дори, ако компанията успее да намали цените на билетите с 90%, нейните целеви клиенти все пак трябва да разполагат с доходи от 1-2 милиона долара.

Космическият туризъм може да не достигне до нас в обозримото бъдеще, но много космически ентусиасти твърдят, че един ден хората ще заобикалят Слънчевата система, за да работят на други планети или в орбитални местообитания.