Virgin Galactic се подготвя да излезе на борсата, пише The Wall Street Journal. И Social Capital Hedosophia Holdings Corp. - специално създадена за придобивания компания - планира да инвестира близо $800 милиона в дружеството на Ричард Брансън за космически туризъм срещу 49 процента дял.

Virgin Galactic очаква тази сделка да ѝ осигури достатъчно капитал, за да финансира бизнеса си, докато космическите ѝ кораби успеят да започнат да работят и да генерират печалба. Компанията е надпревара с Blue Origin на Джеф Безос и SpaceX на Илън Мъск, които също работят по пращането на туристи в Космоса.

Към момента около 600 души са платили грубо $80 милиона общо, за да си осигурят места с надеждата да са първите клиенти, които ще полетят над Земята през следващите няколко години. От създаването ѝ през 2004 г. компанията е получила над $1 милиард, основно от Брансън.

Саудитският суверенен фонд имаше намерение да вложи $1 милиард във Virgin Galactic през 2017 г., но Брансън прекрати разговорите след убийството на журналиста Джамал Кашоги.

Компаниите от типа на Social Capital Hedosophia Holdings Corp., създадени специално за придобивания, обикновено имат две години, за да използват капитала, като купят компания и я изкарат на борсата.

$250 000 за пътуване до Космоса: Ричард Брансън обяви цената на билета с Virgin Galactic

$250 000 за пътуване до Космоса: Ричард Брансън обяви цената на билета с Virgin Galactic

Първите тестови полети ще започнат до няколко седмици