Частната ракетна компания на високотехнологичния предприемач Илън Мъск - SpaceX, спечели окончателно одобрение за изграждането на изследователски и производствен завод за космическия проект Starship на свободна земя на пристанището на Лос Анджелис.

Общинският съвет на Лос Анджелис даде разрешение за съоръжението с единодушие. По този начин Мъск може да пристъпи към ускорено разработване на нов космически кораб и ракетна система, проектирана да пренася хора до Луната и Марс.

SpaceX планира да изпрати група туристи в Космоса в края на 2021 г.

SpaceX планира да изпрати група туристи в Космоса в края на 2021 г.

Космическата корпорация е подписала споразумение с компанията за туризъм в Космоса Space Adventures

"Лудост е, че тук през 2020 гoдина се подготвяме да изпращаме хора на Марс, а това ще се случи в задния ни двор. Ние се превръщаме в космическо пристанище", заяви съветникът Джо Бускаино, в чийто район се намира пристанището.

Операциите в съоръжението всъщност ще бъдат ограничени до изследвания, проектиране и изработка на аерокосмически компоненти. Космическите превозни средства, построени там, ще бъдат транспортирани.

С разрешението SpaceX ще може да започне да стопанисва 12,5 декара площ от имота за завода си Starship при начален наем от 1,7 милиона долара годишно.

Компанията, официално известна като Space Exploration Technologies, ще може да прекрати разрешението в рамките на 180 дни.

SpaceX си осигури подобно разрешително преди две години, но го отмени и премести първоначалната си фаза на проекта Starship в Тексас, където компанията е разработила и тествала ранен прототип, наречен Starhopper.

Очаква се бъдещото съоръжение да осигури 130 нови работни места.

Илън Мъск представи планове за новата мегаракета на SpaceX, която ще пътува до Марс

Каква ще бъде новата мегаракета на SpaceX, която ще пътува до Марс?

Космическият кораб на SpaceX ще превозва до 100 души при продължителни полети между планетите