BYD е произвел над 3 милиона нови превозни средства през 2023 г. За втора поредна година китайския гигант за производство на електрически автомобили е на път да надмине Tesla по производство.

Американската компанията за производство на електрически превозни  средства все още не е публикувала данни за цялата година в Азия. Tesla заяви, че е произвела 1,35 милиона автомобила през първите три тримесечия на 2023 г.

През 2022 г. Tesla е произвела 1,37 милиона автомобила, по-малко от цифрата, която китайската компания даде - 1,88 милиона от BYD. Новите превозни средства включват задвижвани от батерии автомобили, но и хибридни модели.

Повечето автомобили на BYD се продават на по-ниски цени от тези на Tesla и се предлагат в хибридни версии. Собственик на Tesla Илон Мъск предлага изцяло електрически коли. Китай представлява около една пета от продажбите на Tesla през третото тримесечие.

През 2023 година BYD продала 3,02 милиона нови превозни средства, от които 1,6 милиона са леки електрически автомобили и 1,4 милиона - хибриди. Компанията спря да произвежда изцяло бензинови и дизелови автомобили през март 2022 г.

Проучване: BYD може да стане най-продаваният електромобил в света и да измести Tesla още през 2023-а

Проучване: BYD може да стане най-продаваният електромобил в света и да измести Tesla още през 2023-а

Делът на BYD на пазара на електромобили се е изравнил с този на Tesla

Конкуренцията става по-голяма

Компании, които искат да станат част от бързо развиващия се пазар на електрически автомобили в Китай, наводниха с нови модели. Китайският производител на смартфони Xiaomi например миналата седмица подробно описа плановете си да пусне електромобил, който да се конкурира с Porsche и Tesla.

Li Auto се готви да пусне първото си превозно средство, задвижвано изцяло от батерии - MEGA на 1 март и да започне доставките по-късно същия месец, според някои новини.

Xpeng пък пусна своя нов модел X9 MPV, като доставките започват веднага. Китайският производител на електромобили съобщи, че общите му доставки на електрически превозно средства са се увеличили със 17 на сто на годишна база до 141 601 през 2023 г., с рекордните 20 115 превозни средства, доставени през декември.

Автомобилната компания Zeekr е започнала в понеделник, за да достави най-новия си модел, електрическия седан 007. Zeekr каза, че общите му доставки са се увеличили с 65% през 2023 г. до 118 685.

Китайската BYD избра Унгария за следващата си фабрика за батерии

Китайската BYD избра в коя европейска страна ще построи новата си фабрика за батерии

Многомилиардна инвестиция

Междувременно продажбите на BYD в чужбина през 2023 г. надхвърлиха 242 000 нови превозни средства, според изчисления на CNBC на публични данни. Компанията не показа сравними данни за 2022 г. Китайският гигант обяви планове за изграждане на нов производствен център в Унгария, като за това стан ясно миналия месец. Компанията заяви, че в момента продава пет модела в Европа и планира да пусне още три за региона през следващите 12 месеца.

BYD е продала 36 095 нови електрически превозни средства в чужбина през декември, което е над три пъти повече от предходната година.