Електромобилите BYD може да станат най-продаваните изцяло електрически превозни средства в света през четвъртото тримесечие на тази година. Ако това се случи, доминацията на Tesla може да приключи.

Това показва доклад на компанията за глобални пазарни проучвания Counterpoint Research. Според компанията делът на BYD, с изключение на съвместното му предприятие с Mercedes-Benz, на пазара на електромобили се е изравнил с този на Tesla през третото тримесечие, като всяка от компаниите държи 17%.

Очаква се BYD да надмине Tesla през четвъртото тримесечие и да се превърне в най-продаваната марка за електромобили в света, се казва в доклада.

През третото тримесечие Tesla достави над 435 000 електромобили, а BYD 431 600 броя електромобили. Докато Tesla отчете 6,7% спад на тримесечие в доставките, доставките на BYD отбелязаха силно увеличение от 22,5%, се казва в доклада.

Ако харесвате Tesla направо ще се влюбите в BYD

Ако харесвате Tesla направо ще се влюбите в BYD

"Tesla и BYD... вече са сравними по размер по отношение на обеми, приходи и печалба

По думите на Соумен Мандал, анализатор в Counterpoint Research, Китай все още контролира 58% от глобалния пазар на електромобили, следван от Съединените щати с 12%. Германия се очертава като третият по големина пазар на електромобили, като може да се похвали с темп на растеж над 60%.

След като BYD отбеляза скок на продажбите, компанията показа и добри финансови резултати. Според финансовия отчет печалбата за третото тримесечие е 10,4 милиарда юана (1,46 милиарда долара), отбелязвайки ръст от 82,2% на годишна база. Миналата година печалбата на компанията скочи с над 400% на годишна база до 16,62 милиарда юана.

Китайската BYD ще произвежда електромобили за европейския пазар от Унгария

Китайски автомобилен гигант реши в коя европейска страна ще произвежда следващите си електромобили

В отговор на нарастващото търсене в Европа на по-бюджетни електрически коли

Morgan Stanley в свой доклад заяви, че представянето на BYD надминава пазарните очаквания. Анализаторите на американската инвестиционна банка смятат, че с увеличени продажби на автомобили от висок клас и продължителна глобална експанзия, BYD може да поддържа рентабилност през следващата година.

Двигател за този ръст са силните продажби в чужбина са ключов двигател за този ръст на представянето. Главният изпълнителен директор на BYD Уанг Чуанф заяви още юни, че компанията е готова да отговори на нарастващото търсене в чужбина.

През септември BYD счупи рекорди с продажби в чужбина, достигнали 28 000 броя коли. BYD коментира, че NEV електромобилите му вече се предлагат в 53 страни и региони.