Вече е ясна европейската страна, в която ще бъде построена първата фабрика за батерии за електромобили на китайската компания BYD. По време на коледните празници корпорацията обяви, че това ще е Унгария, предава Bloomberg.

Унгарското правителство е спечелило многомилиардната инвестиция за завод за производство на батерии. Към момента все още не са ясни точните параметри на сделката.

Снимка 589898

Източник: Getty Images

Унгария ще предостави субсидии за завода BYD, но ще публикува сумата едва след като получи одобрението на Европейската комисия, пише Reuters.

Проучване: BYD може да стане най-продаваният електромобил в света и да измести Tesla още през 2023-а

Проучване: BYD може да стане най-продаваният електромобил в света и да измести Tesla още през 2023-а

Делът на BYD на пазара на електромобили се е изравнил с този на Tesla

От BYD разглеждаха няколко опции за изграждане на производствена мощност в Европа. Изборът им е спрял на град Сегед, който се намира в южната част на Унгария. Впрочем, компанията вече има завод за производство на автобуси в страната, но стремежът да е в челото на автомобилната индустрия в края на десетилетието изисква много по-сериозна инвестиция.

Към момента заявките на BYD в Европа са големи, но изражението им се равнява на малко над 13 000 продажби до ноември, според данните на Dataforce.

Китайски марки като BYD, SAIC Motor и Nio продължават да се разширяват в Европа, за да ограничат зависимостта си от вътрешния пазар, където свръхпредлагането и ценовата война, която Tesla започна през последната година, свиват рентабилността.

Китайската BYD ще произвежда електромобили за европейския пазар от Унгария

Китайски автомобилен гигант реши в коя европейска страна ще произвежда следващите си електромобили

В отговор на нарастващото търсене в Европа на по-бюджетни електрически коли