Основателят на Facebook и главен изпълнителен директор на компанията-майка на социалната мрежа Meta - Марк Зукърбърг, е обявил програма за икономии и съкращения на работни места. Това се случва за първи път в историята на корпорацията.

"Надявах се, че досега икономиката ще се е стабилизирала по-значително. Но от това, което виждаме, все още не изглежда така, така че искаме да планираме малко по-консервативно", коментира Зукърбърг, цитиран от Bloomberg.

В рамките на първото голямо съкращаване на бюджета от основаването на Facebook през 2004 година Марк Зукърбърг е заявил, че компанията ще замрази наемането на служители и ще преструктурира някои екипи, за да намали разходите и да пренареди приоритетите си.

Meta, LinkedIn, Apple и много други технологични компании започнаха да съкращават персонал, за какво се готви секторът

Технологични компании започнаха да съкращават персонал, ето за какво се готви секторът

Повече от 37 000 позиции са били елиминирани в 467 компании в световен мащаб само през второто тримесечие на годината

От основаването на Facebook през 2004 година компанията непрекъснато увеличава броя на служителите си. Само от 2019 година насам ежегодно се създават над 10 000 допълнителни позиции. Към 30 юни 2022 година в Meta работят над 83 500 души. Само през второто тримесечие на тази година са назначени 5700 служители.

Днес обаче изглежда, че за компанията започва нова ера.

В края на миналата година Meta обяви създаването на 10 000 нови работни места само в Европа. Засега не е ясно колко от тези работни места са били заети досега и дали те също могат да бъдат засегнати от съкращенията.

През юли Зукърбърг предупреди, че Meta "постоянно ще намалява ръста на броя на служителите си".

Проблемите пред Meta продължават

Проблемите пред Meta продължават

Акциите на компанията са изправени пред най-малко шест паралелни проблема