Вчера всички погледи бяха насочени към събитието на Apple, на което бяха представени новите iPhone 7 и iPhone 7 Plus. Днес инвеститорите са се фокусирали върху акциите на всички компании доставчици на американския гигант, които реагираха доста различно на дебюта на новия продукт.

По-рано тази седмица анализаторите от Citigroup прогнозираха, че за третото тримесечие Apple ще продаде 18 милиона броя от новите смартфони и около 71 милиона броя през четвъртото.

Според изчисленията на специалистите най-много бройки - 52 милиона iPhone 7 и 7 Plus ще бъдат сглобени от Foxconn, който е сред основнити доставчици на Apple. 22 милиона ще бъдат направени от Pegatron и 3 милиона от Wistron, пише CNBC.

Акциите и на трите компании поевтиняха с около 1% по време на днешната ранна търговия в Азия.

Apple представи официално новите iPhone 7 и iPhone 7 Plus

Apple представи официално новите iPhone 7 и iPhone 7 Plus

Ето на какви цени ще бъдат

Японската финансова компания Nomura очакват ползите за Foxconn от новия продукт да не са особено големи. Причината е в това, че за фирмата ще бъде по-трудно производството на корпусите в новия цвят, наречен Jet Black.

От друга страна специалистите смятат, че от новия дизайн ще се възползва друг доставчик на панели за iPhone –  тайванският Catcher. Той е основен доставчик за Pegatron и Wistron, които сглобяват смартфоните. Акциите на Catcher са отчели ръст от 2,80% след представянето на iPhone 7.

От Nomura очакват две фирми да бъдат облагодетелствани на база на двойната камера, с която идва продуктът. Това са тайванската Largan и корейската LG Innotek, които също са сред ключовите доставчици за технологичния лидер.

Въпреки това техните ценни книжа са изгубили съответно 0,5 на сто и 2,31 на сто от стойността си по време на търговията в Азия.

Чиповете за новия iPhone се произвеждат от три компании – SK Hynix, Toshiba и Samsung Electronics. Първата от тях осъмна с 1,66% по-скъпи акции след събитието на Apple. Книжата на Toshiba обаче поевтиняха с 1,66%. Корейската Samsung, която едновременно е доставчик и конкурент на Apple, отчете ръст от 0,31% на акциите си.